Inloggen

biografie: Jan Hertog

Ik ben Jan Hertog.
Mijn bouwjaar is 1966.
Ik ben getrouwd.
Ik ben vader van 4 jonge kinderen.
We hebben geen hond, noch een poes. We hebben wel een zwarte goudvis.
Ik werk parttime als controller.
Ik voel me een vrijgevochten Brabander.
De pen is betrekkelijk nieuw voor me.
Ik ervaar pas kort de vrijheid van de pen.
De pen lonkt.
Juist daarom!
Mijn tijd is schaars.
Maar ooit….

Inzendingen van deze schrijver

36 resultaten.

Na 31 weken.

hartenkreet
4,2 met 23 stemmen 280
Uitstel kreeg moeder slechts enkele dagen. Op doktersvoorschrift lag ze daar -stil op bed- met de bloeddoorlopen ogen van een finishende marathonloopster.
Haar aderen klopten uitbundig onder haar huid. Haar buik puilde bleek paars en verstrakt onder de ziekenhuis-dekens. Slapen lukte haar niet meer, ondanks deze uitputtingsslag. De tijd schreed langzaam voort. Dag na dag. Haar ogen straalden zelfvertrouwen: ik doe dit omdat ik dit zo wil. De emoties maar even weggestopt.
De hartkloppende medicijnen verstomden….
Maar ze hield deze uitputtingsslag krachtig vol. Uur na uur, minuut na minuut. Hoelang kon haar lichaam dit nog verdragen? Gaat dit niet teveel ten koste van haar? Wat kan ik doen? Ze wilde persee die 32 weken halen. Want dat was het beste, zo vertelde men. ...

De oude sok

beschouwing
4,3 met 9 stemmen 575
Doemdenkende economen claimen dat rampspoed en ellende de buurlanden en de BV Nederland zal treffen. Zij denken in economische grootheden. Zij wanen zich waarzeggers door voorspellingen te doen over de toekomst op basis van griezelig overspannen indexen. Waarop zijn deze geschoeid? Op feiten? Op emotie? Op de psychologie van de markt? Zijn dat goede voorspellers?
De media schallen luidkeels de woorden crisis, recessie en depressie. Het zijn modewoorden geworden die zelfs door diverse ondernemingen en overheden worden gemarketeerd. Politici spreken bedrukt over het komende zware jaar. Is dit alvast een rechtvaardiging om ons leven straks nog duurder te maken en wat moeilijke onderwerpen er door te drukken? Of hebben ze het over zichzelf; dat ze weer eens flink aan de bak moeten en twijfelen over hun kunnen?
Het bestaansrecht van verschillende soorten media staat onder druk. Grote titels met “crisis” lezen, kijken en verkopen natuurlijk erg goed!? Dat is nog eens nieuws! Als het goed gelezen of bekeken wordt vergroot dit natuurlijk de omzet en kan het bestaansrecht van het medium worden verlengd. Waarom dan het nieuws niet wat aandikken?
Ondernemingen staan in de rij voor door overheid gehonoreerde tijdelijke arbeidstijdverkorting voor hun personeel? Is dit een voorbode voor massaontslag van duur personeel, of voor oprekking van de regels betreffende ontslag? Ik weet eerlijk gezegd niet goed wat ik er van moet denken. Misschien zijn het nieuwe mazen in de wet waar slimme ondernemers op inspringen om hun winsten te vergroten?...

Het vaderschap

hartenkreet
3,2 met 4 stemmen 430
De broers en het zusje doen niet voor elkaar onder. Soms vechten ze met elkaar zonder elkaar pijn te doen, maar met het gekrijs van moord en brand. Alles is hen teveel. Niets kan boeien.
Ons huis is te klein! Ik wil groter wonen, ik wil ruimte om me heen.
Ik wil lucht!
Ik wil gaan werken!...

Het is goed zo.

beschouwing
3,8 met 6 stemmen 391
Ze zaten nu samen op het terras met een glaasje rode wijn Ze keken terug op een hun dag en keken tevreden uit hun ogen. Hun ademhaling was rustig, hun geest verrijkt.
Ze hadden vandaag sturing gegeven aan hun dag. Ze hadden gewoon gewerkt en waren eens een keer op de fiets naar hun werk gegaan. Niet zo maar, maar bewust met de fiets, omdat het zo gezond is en zo’n beetje overal goed voor is.
Deze dag hadden ze zich ook voorgenomen om eens goed te luisteren naar iedereen die hen aansprak. Ze wilde vandaag hiervoor de tijd nemen, zoals zij zelf het ook o zo wenselijk vinden, dat iemand de tijd neemt om naar hen te luisteren.
Deze dag hadden ze zich voorgenomen om te proeven wat ze in hun mond namen. Ze hadden zich voorgenomen om bewust de maaltijd die voor hen stond op te eten. Een maaltijd op de juiste temperatuur met de juiste smaak. Ze wisten wat ze hadden klaargemaakt, ze hadden het immers diezelfde dag zelf gekocht en hun slager erover gesproken....

Ziggo in of uit de bocht

verhaal
3,2 met 11 stemmen 715
Serious Request voor vluchtelingen
Het Glazen Huis van de 3FM-actie Serious Request staat dit jaar in Breda. In ruil voor een donatie draaien de 3FM-dj’s non-stop verzoekplaatjes. Daarnaast gaat DJ Gerard Ekdom het land in om zoveel mogelijk mensen de hand te schudden. Ziggo doneert 1 euro per geschudde hand.
Ziggo dient eerst de zaken richting de klanten op orde te krijgen, voordat Ziggo geld doneert aan een goed doel. Bovendien ben ik van mening dat Ziggo alleen geld moet doneren als er sprake is van een meevaller en pas nadat Ziggo de boel op orde heeft. Hun prijsstelling is kennelijk zo hoog dat Ziggo het geld weg kan weggeven. Deze donatie voor hun commerciële doeleinden stoot me tegen het zere been, hoezeer ik het initiatief van Giel Beelen ook steun.
Het zou een beter gebaar zou zijn als de directie van Ziggo Serious Request steunt door af te zien van hun eventuele bonus of dertiende maand en deze te doneren aan het goede doel. Het geld kunnen ze beter steken in de kwaliteit van hun `Core-business`. ...

Wie zijn wij eigenlijk?

beschouwing
4,5 met 10 stemmen 395
Snelwegen verstrengelen zich verwurgend om onze steden. Burgerservicenummers koppelen beangstigend krap onze gegevens. Camera’s beloeren nauwlettend ons gedrag. Criminelen bedreigen de samenleving.
Onze bankrekeningen zijn er voor incassering van verschuldigde bedragen. Incassering door almaar kwetsbaar wordende grote ondernemingen die nationaal en internationaal moeten concurreren. Zeepbelondernemingen die moeten voldoen aan rendementseisen van grijpgrage directeuren en aandeelhouders. Wat aan geld over is op onze bankrekening is voor onszelf. Maar veel is dat niet meer in vergelijking met enkele jaren geleden.
Deze generatie moet met tweeën voltijds werken om een huis te kunnen betalen. En als er kinderen komen dan, hangt de hypotheekziekte boven het hoofd. Er is maar weinig tijd en ruimte om de volgende generatie op te voeden. Goed opvoeden van kinderen wordt tegenwoordig als vanzelfsprekend verondersteld. Dat doe je na de opvang, in de marge van de dag, er wel “even” bij. Jeugdzorgland vaart er wel bij.
Wie we zelf zijn weten we nog amper. ...