Inloggen

biografie: Jan Kostwinder (ps. Jan de Vries)

[1960 - 2001]

Jan Kostwinder is een dichter en een schrijver, zoals er maar weinig zijn in Nederland: rauw, recht voor z'n raap, oprecht, wars van veinzerij en gedweep. Hij leefde voor de literatuur. Niet alleen richtte hij in de jaren tachtig het legendarische literaire tijdschrift Adem op, maar hij schreef in zijn korte leven verhuisdozen vol gedichten,verhalen, essays, brieven en dagboekaantekeningen. Alles met overtuiging, zonder concessies te doen.

'Alles is er nog', samengesteld en ingeleid door Hein Aalders en Chrétien Breukers, bevat Kostwinders poëtisch oeuvre, dat bestaat uit zijn debuut Binnensmonds, Een kussen van hout, de bundel die een groot succes kende en in korte tijd was uitverkocht, het nooit in boekvorm gepubliceerde Donkere wolken pakken zich samen boven het hoofd van meneer De Vries, een schaamteloos en hartverscheurend zelfportret, en tot slot een ruime keuze uit zijn verspreide gedichten.

Alles is er nog is een klein monument voor een dichter die zowel kon bulderen als teder zijn, die kon schelden en liefhebben, altijd hartstochtelijk, nooit slap.

Werken

Een kussen van hout (1994)
Een man alleen: de zelfmoord van Cesare Pavese (1996)
Regenhond (1997)
Binnensmonds (1998)
Brieven Willem-Alexander (1999)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Alles is er nog (2003)