Inloggen

biografie: Johanna Kruit

Johanna Kruit werd in 1940 in Zoutelande (Zeeland) geboren in een gezin van elf kinderen. Haar vader was boekhandelaar. Ze groeide op in een hoog huis achter de duinen en zwierf vaak langs het strand.

Johanna woont nog steeds in Zeeland, al is het nu in een andere plaats: Biggekerke. Strand en zee zijn veel in haar werk terug te vinden. Niet alleen in 'Brieven aan een prins', maar ook in haar gedichten. Daar ruist en waait het vaak.

Johanna verzon verhalen, sprookjes en gedichten voor haar eigen twee kinderen. Later schreef ze ze ook op. In 1994 verscheen haar eerste kinderboek: 'Jasper en Sartje'. Voor haar po√ęziebundel voor jongeren 'Zoals de wind om het huis' kreeg ze in 1996 een Vlag en Wimpel.

Johanna Kruit bezoekt vaak scholen. Daar leest ze voor uit eigen werk, praat met leerlingen en doet po√ęzieprojekten. In de toekomst wil ze graag doorgaan met het schrijven voor kinderen. Haar boeken moeten gaan over problemen van deze tijd. Johanna vindt het belangrijk dat kinderen het gevoel krijgen dat iemand hen begrijpt. De rest van Johanna's plannen is nog geheim.