Inloggen

biografie: Joris Iven

Joris Iven (1954) publiceerde zijn eerste dichtbundel Galerie De Taxus in 1987, Egyptisch zwart volgde in 1993 en een toneelstuk De plicht van Pakowski in 1991. Samen met zes andere dichters publiceerde hij de bundel Splijt ons (1994). Met H. Ter-Nedden schreef Iven een essaybundel over Latijns-Amerikaanse literatuur en hij verzorgde een aantal radioprogramma's rond Afrikaanse literatuur.

In de zomer van 1997 ontdekte een stadsarcheologe bij opgravingen in het vijftiende-eeuwse Agnetenklooster in Tongeren de skeletten van 29 kloosterzusters. Gestorven aan de pest?
Kunstfotograaf Willy Vanheers nam een groot aantal foto's van de opengelegde begraafplaats. Thuis bewerkte hij ze met 'Brugse' elementen, later met fotografisch materiaal van zijn reizen door Zuid-Europa. Hij overschreef enkele foto's met tekst (vanuit zijn grote belangstelling voor het woord) en legde er een aantal voor aan dichter Joris Iven.
Die begon spontaan een reeks gedichten te schrijven, niet over of bij de foto's, maar over beelden die de foto's bij hem opriepen. Herinneringen aan wat voorbij is in eerlijke, toegankelijke en prozaïsche gedichten. Het resultaat is een heerlijk geschreven en visueel aantrekkelijk boek.