Inloggen

biografie: K. Michel

Michael Maria ('Michel') Kuijpers [Tilburg 1958]

pseudoniem: K. Michel

Michel studeerde aan het Sint Odulphuslyceum te Tilburg en vanaf 1978 filosofie in Groningen en Amsterdam. Na zijn studie gaf hij samen met Arjen Duinker de literaire circulaire 'AapNootMies' uit.

K. Michel debuteerde in 1989 met de gedichtenbundel 'Ja! Naakt als de stenen'.

Hij werkte mee aan de bundel Openbaringen. Zeventien jonge dichters over het cruciale gedicht (1989). In 1990 verscheen zijn uit het Spaans vertaalde keuze van gedichten van de Mexicaanse letterkundige Octavio Paz, onder de titel 'Het vuur van iedere dag'. K. Michel was een van de vijf genomineerde debuterende dichters voor de C. Buddingh'-prijs (1990, gewonnen door Nachoem M. Wijnberg). In 1992 publiceerde hij de verhalenbundel Tingeling & Totus, die in 1999 door het Onafhankelijk Toneel werd bewerkt tot een toneelvoorstelling.

Voor zijn tweede gedichtenbundel Boem de nacht(1994) kreeg hij de Herman Gorterprijs. Zijn derde bundel Waterstudies (1999) werd bekroond met de VSB-poezieprijs en de Jan Campertprijs.

'Taalfilosofisch maar niet gortdroog; muzikaal, geestig, lyrisch, parlandistisch,' zei Joost Zwagerman ooit over het werk van K. Michel.

Naast zijn Paz-vertalingen heeft K. Michel ook po√ęzie vertaald van Russell Edson en Michael Ondaatje.

Hij is redacteur van het literaire tijdschrift Raster.