Inloggen

biografie: Ko de Laat

BEKNOPTE C.V. van Ko de Laat

Sinds 1990 treedt Ko de Laat op als dichter/performer en soms ook als presentator. Hij is de eerste dichter in het Nederlandse taalgebied die voor zijn voordracht de term ‘stand up poetry’ gebruikte.

Sinds 1991 geeft Ko de Laat eens per jaar een dichtbundel uit, die immer gepaard gaat met een bundelpresentatie in zijn eigen Tilburg. Deze presentatie is inmiddels een hele bijzondere traditie geworden die altijd druk bezocht wordt.

Sinds 1995 werkt Ko de Laat mee aan poëzieprojecten voor basis- en middelbaar onderwijs.

Sinds 1997 is Ko de Laat actief als free lance journalist voor met name het Brabants Dagblad. Voor deze krant verzorgde hij ook diverse columns.

Sinds 1999 is Ko de Laat actief als (mede-) auteur van theaterproducties. Het grootste theaterproject waar hij tot nu toe bij betrokken is geweest is de Tilburgse Revue, die om de twee jaar dertien maal in de Tilburgse schouwburg wordt opgevoerd. Ko is sinds ’99 een vaste waarde in het schrijverscollectief van deze productie.

Sinds 2002 publiceert Ko de Laat af en toe kinderpoëzie in de tijdschriften Okki en Sesamstraat.

Sinds 2004 verzorgt Ko de Laat elke dinsdag een snelsonnet op deze site.

 

Sinds 2005 is Ko de Laat op woensdag en donderdag actief als columnist op www.tilburgz.nl 


Inzendingen van deze schrijver

11 resultaten.

KO DE LAAT HEEFT EIGEN FESTIVAL IN NOVEMBER

dagcolumn
3,5 met 2 stemmen 124
Ko de Laat, die op deze site al jaren het snelsonnet op dinsdag verzorgt, viert deze maand zijn 25-jarige jubileum als schrijver en dichter met een eigen Ko de Laat Festival.
Overzicht Ko de Laat Festival (evenement t.g.v. 25-jarig schrijver- en dichterschap):
4/11 Literaire Sneak Preview in c.c. Jan van Besouw, Goirle, 20.00
6/11 Literaire Sneak Preview in c.c. Elckerlyc, Hilvarenbeek, 20.30...

Doe maar net alsof

dagcolumn
3,0 met 2 stemmen 591
Of je nu een fan was, een hater of iemand die het van een afstandje bekeek, als je een vijfendertigplusser bent maakt Doe Maar onherroepelijk deel uit van je jeugdsentiment. Je kunt niet zeggen 'Oh ja, die zag ik wel eens voorbijkomen bij het rondzappen' of zoiets. Het was gewoon te alomtegenwoordig.
Zeker als je in Tilburg woonde, want daar kwam Henny Vrienten vandaan. En ik woonde dan ook nog eens vlakbij hem. Ruim gerekend waren we een soort verre achterburen.
Niet dat ik veel van mijn buurtgenoot merkte. Van het gedoe rondom hem echter des te meer. Elke dag wanneer ik na schooltijd met lijn 1 (Oerle-Zorgvlied) naar huis reed, kwam deze langs het tot bedevaartsoord verworden hoekpandje van Vrienten.
"Daor wôont ie!" riep dan altijd wel iemand....

Koopkerstdag

dagcolumn
0,5 met 2 stemmen 1.426
Mijn mailbox was opvallend leeg de afgelopen dagen. Normaliter replyt er elke dag wel iemand ergens op of benadert iemand mij wel ergens over. Maar mailen lijkt tijdens de kerstdagen uit den boze. Zelfs het spammen gaat maar heel druppelsgewijs; mijn spamfighter en antispamfolder hadden nog geen drie ongewenste mailtjes per dag te verwerken.
En de spam die binnen komt, al dan niet achter de filters hakend, is vaak nog spam in de vorm van een schijnheilige kerstwens.
Het schijnt tijdens de kerstdagen uit den boze te zijn om te mailen. Iedereen zit binnen, iedereen hunkert naar contact met de buitenwereld, maar niemand maakt met diezelfde buitenwereld contact.
Het schijnt nog steeds een ongeschreven wet te zijn dat je tijdens de kerst jezelf in je eigen huis opsluit. Of dat je jezelf door al dan niet aangetrouwde familieleden vrijwillig in hún huis op laat sluiten....

Jochem de Bruin-effect

dagcolumn
3,2 met 5 stemmen 901
Jochem de Bruin gaat 2007 niet halen. Rabobank heeft besloten om het ietwat yupperige commercialicoon te vervangen door hockeyster Fatima Moreira de Melo. Rabobank motiveert de keuze voor Fatima "omdat ze met haar ontwapenende voorkomen de sympathie heeft van jong en oud".
Ongetwijfeld valt er marketingtechnisch het een en ander voor te zeggen. Toch vind ik het jammer dat Jochem de Bruin verdwijnt. Niet dat ik nou zoveel affiniteit heb met zijn type bankemployés, maar ik heb wel iets met het gevoel waar Jochem de Bruin voor stond.
Want in het eerste spotje werd Jochem de Bruin als spreker op een internationaal congres door een volle zaal uitgelachen toen hij vertelde over de begintijd van de Boerenleenbank. Meewarig bekeken ze die spreker van dat boerenbankje uit dat kleine kikkerlandje. Toen Jochem over de bedrijfsresultaten van dat boerenbankje begon te spreken verstomde het gelach algauw en culmineerde het toenemende ontzag in een stevig slotapplaus. In de follow ups liepen twee Engelsmannen, die aanvankelijk ook om de spreker hadden gelachen, voortdurend tegen Jochem de Bruin aan. "I'm getting visions of that Jokkem de Broen!" verzuchtte de ene Engelsman dan tegen de andere.
Wat die Engelsmannen overkwam, is exact hetgene wat mensen overkomt die denken dat ze gearriveerd zijn: tevreden achterover leunend tel je je zegeningen, terwijl elders iemand doorwerkt en daarmee een fundament legt dat onderwijl bij jou afbrokkelt. When you ain't working someone else is. Dat idee....

Hoofdje-wrijven

dagcolumn
3,0 met 4 stemmen 671
Natuurlijk heeft het iets lachwekkends, de berichtgeving rond een vierjarige kleuter in het Amerikaanse Waco, die door zijn school geschorst is wegens seksuele intimidatie. En natuurlijk begrijpen wij het commentaar van de vader die zich afvraagt of de wereld gek geworden is.
De berichtgeving was op de meeste websites vrij summier: de kleuter zou een onderwijsassistente hebben omhelsd en daarbij een borst hebben geraakt.
Op nu.nl werd iets meer bekend gemaakt over de aantijging: de kleuter had volgens de lezing van de school "met zijn hoofd tegen de borsten van een vrouwelijke medewerker gewreven".
Na een klacht bij de Texaanse onderwijsinspectie werd de klacht van "seksuele intimidatie" teruggebracht tot "ongepast gedrag", maar de aantijging over het "hoofdje-wrijven" werd staande gehouden....

Jean Dulieu

dagcolumn
3,0 met 3 stemmen 728
Het zat een beetje tussen andere nieuwsfeiten ingeklemd, de dood van Jean Dulieu.
Zoals nieuwsfeiten elkaar steeds sneller overspoelen.
En de dood van een man van vijfentachtig kan niet op tegen de dood van Mariska Veres.
Of tegen de gruwelijke kindermoord in Hoogerheide....

De x-factor van Fransje

dagcolumn
2,0 met 7 stemmen 1.202
Misschien komt het vermaledijde modewoord x-factor het dichtst in de buurt als je het geheim van Frans Bauer wilt omschrijven.
Iedereen gunt het hem zo graag. Zelfs als je niet van zijn muziek houdt gun je hem alles. Je bent zelfs genegen om zijn muziek toch een beetje leuk te vinden.
Ook nu heeft iedereen met hem te doen. Geen mens die Fransje Bauer van krokodillentranen beticht wanneer hij huilt.
Iedereen weet echter ook dat die poliep op zijn stembanden in wezen een goudmijn is. Want het uitstellen van de Ahoy-serie wakkert het verlangen om erbij te zijn alleen maar meer aan. ...

Freek

dagcolumn
2,8 met 5 stemmen 1.315
Natuurlijk is het al jaren in om te zeggen dat Freek de Jonge uit is.
Er zijn inmiddels ook zoveel cabaretiers die op maat gesneden zijn voor mensen die de intelligentie missen om Freek de Jonge te kunnen volgen.
Gelukkig ben ik altijd op zoek naar dingen die goed zijn in plaats van naar dingen die in zijn, dus ga ik zo nu en dan onbeschroomd naar Freek kijken. Ongeacht wat de kleinkunstpolitie daarvan vindt.
Gisteren zat ik in Breda bij zijn verkiezingsconference De Stemming, die tevens live werd uitgezonden. Wanneer ik dit schrijf weet ik niet hoe de kritieken zullen zijn. Ook de kijkcijfers en waarderingscijfers zijn mij niet bekend. Maar dat stadium is Freek de Jonge al heel lang voorbij....

Bodies the Exhibition

dagcolumn
3,2 met 5 stemmen 1.238
Steeds meer opiniemakers krijgen lucht van de lijkenexpositie in de beurs van Berlage.
Kranten en websites buitelen over elkaar heen in hun berichtgeving. Docent ethica Rob van Gerwen en hoogleraar reformatorische wijsbegeerte Gerrit Glas beleven hun fifteen minutes of fame als pleitbezorgers van de goede moraal.
De expositie behelst geconserveerde en geprepareerde lijken die onder meer in een voetballende pose en een dirigerende pose te zien zijn.
De lijken zouden van ongeïdentificeerde personen zijn of van personen die nooit door nabestaanden werden geclaimd. ...

Berbick

dagcolumn
4,0 met 2 stemmen 801
De laatste bokser die Mohammed Ali een nederlaag toebracht...
Kwelgeest van Ali werd hij ook nog ergens genoemd.
De journalisten moesten het echt uit alle hoeken en gaten zoeken om de necrologie van de vermoorde Trevor Berbick enig cachet te geven.
Want Berbick´s postuum opgepoetste overwinning uit 1981 was een veredelde demonstratiepartij tegen een volledig versleten Ali, die zo´n drie jaar eerder al voortekenen van zijn Parkinson-aandoening begon te vertonen....

Crossover-retro

dagcolumn
1,8 met 5 stemmen 705
Het nieuws is slechts een paar dagen oud, maar op Google zijn al ruim tweehonderd hits te vinden over "Kapitein Rob en Het Geheim van Professor Lupardi".
Tja, de hoofdrollen in deze film zullen vertolkt worden door Thijs Römer en Katja Schuurman. Zulke namen willen wel tot tamtamgeroffel leiden. Over de wederopstanding van Kapitein Rob maakt men zich minder druk.
Het is ook maar de vraag hoeveel mensen Kapitein Rob nog kennen. Waarschijnlijk hoofdzakelijk zestigplussers bij wie ze thuis vroeger het Parool hadden.
In wezen is dat een klein marktsegment. Niet de moeite waard om zo'n vergeten stripheld nieuw leven in te blazen. Zou je zeggen....