Inloggen

biografie: Marie Dressler

Marie Dressler, geboren als Leila Marie Koerber [Ontario 1868 - Santa Barbara 1934] was een Canadese toneel- en filmspeelster.

Haar vader kwam  uit Oostenrijk. Op haar 14e ging ze het theater in. In 1892 kwam ze in Broadway . Ze trouwde in 1900 met George Hoppert. Ze waren getrouwd tot en met 1906. Zij kregen een kind dat jong stierf.
In 1910 speelde ze in het theaterstuk Tillie's nightmare. Regisseur Mack Sennett was onder de indruk en maakte daar in 1914 een film over. Dit werd de eerste film waar Marie in speelde. In deze film speelde ook Charlie Chaplin. Ze ging samenwonen met James Dalton; zij zouden tot aan zijn dood bij elkaar blijven.
Na deze film maakte Marie nog zes films maar kwam toen zonder werk te zitten; dat was in 1918. Ook in het theater vond zij geen werk meer. Negen jaar later, in 1927, was Frances Marion, een belangrijk persoon bij MGM, geïnteresseerd in haar. Na een kleine rol in The Joy Girl kreeg ze weer hoofdrollen aangeboden. Haar populariteit steeg en  de komst van de geluidsfilm werkte in haar voordeel. Men merkte haar op in de film Anna Christie (1930) hoewel Greta Garbo daar ook in speelde.
In 1931 kreeg Marie een Academy Award voor Beste Actrice voor haar rol in Min and Bill. Ze werd in 1932 weer genomineerd voor haar rol in Emma, maar kreeg geen award daarvoor.
In 1933 speelde ze in de populaire film ‘Dinner at Eight’ en zat aan de top van haar carrière. Een jaar later stierf ze aan kanker.