Inloggen

biografie: Marja Pruis

[Amsterdam 1959 - ....]

Marja Pruis studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschap aan de UvA. Tijdens haar studie attendeerde een docent haar op een serie heruitgaven die op dat moment bij De Slegte werd verkocht, een serie met Eva van Carry van Bruggen, De vergaderzaal van Jacoba van Velde en Twee meisjes en ik van A.H. Nijhoff. Het lezen van laatstgenoemde roman was het beginpunt van een fascinatie voor de schrijfster A.H. Nijhoff, eigenzinnige echtgenote van de dichter Martinus Nijhoff, die aanvankelijk resulteerde in een biografische schets (De lieflijke hel van het Hollandse binnenhuisje, 1994) en uiteindelijk in een biografische roman (De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk, 1999).

Pruis' eerste roman, Bloem, schreef ze uit gemis aan een boek waarin lust de rol krijgt toebedeeld die hem toekomt: nietsontziend en ontregelend. Evenals bij De Nijhoffs wilde ze een helder boek schrijven, een spannend boek ook, zonder dat het teruggebracht kan worden tot een verhaaltje. 'Hoe vertel je een verhaal zonder het helemaal prijs te geven, daar ging het me om,' zei ze in een interview met HP/De Tijd (8 februari 2002).
Voor De Groene Amsterdammer schrijft Pruis over (Nederlandse) literatuur. Zij publiceerde ze in dit blad ook een serie interviews met kunstenaars uit verschillende disciplines over 'schaamte', o.a. met Tim Parks, Kristien Hemmerechts, Alex van Warmerdam en Marlies Heuer.

Werk:

Alert en vasthoudend: de uitdagingen van de Algemene Rekenkamer (1991)
De lieflijke hel van het Hollandse binnenhuisje: leven en werk van A.H. Nijhoff (1994)
De Nijhoffs, of De gevolgen van een huwelijk (1999)
Gouden fictie: het fenomeen everseller (2001)
Bloem (2002)