Inloggen

biografie: Marjan Berk

Marjan Berk werd in 1932 geboren te Zeist. Zij woonde dertien jaar in Amersfoort, drie jaar in Utrecht en verhuisde vervolgens naar de hoofdstad.
Marjan Berk was werkzaam in de wereld van cabaret, musical, toneel, radio en televisie. Op een gegeven moment kreeg Marjan Berk  weinig bevredigende rollen aangeboden in toneelstukken en tv-series. Ze zegt hierover: "Ik speelde de ene huishoudster na de andere. Dat kwam me de strot uit." Van lieverlede ging ze zich toeleggen op het schrijven.

In eerste instantie schreef ze voor toneel, radio en televisie. In 1977 schreef Marjan Berk de muzikale theatershow "Moeder en haar jongens". Eind jaren '70 schreef zij voor het KRO-radioprogramma voor de jeugd "De Hutsgeklutste". Voor Ikon schreef zij de t.v.-serie "De Pomp", voor de VARA de "'t Mag niks kosten-show", in opdracht van de CPNB de kindermusical "Wordt er in de ruimte ook gelezen?" en voor de KRO de zesdelige jeugdserie "De Band". Verder schreef Marjan Berk enkele liedjes voor "Kinderen voor Kinderen" en een groot aantal programma's voor de schoolradio (VARA en KRO). De kindermusical "Hé, dat kan ik ook!", een opdracht van de Stichting Nederlandse Koren, werd uitgezonden door de VARA . Marjan Berk kwam in 1992 in het nieuws omdat ze het scenario schreef voor de succesvolle tv-serie "Vrouwenvleugel". In 1994 werd de serie bekroond met de Televizierring.

In 1980 verscheen haar eerste boek: het Bezuinigings-kookboek, dat ze met Jeroen Krabbé samenstelde. 
Hierna volgden meer dan twintig boeken, waaronder kinderboeken. 
Verder schrijft Marjan Berk columns in Margriet, het Algemeen Dagblad, het Utrechts Nieuwsblad en de Gaykrant. 
Enkele boeken van Marjan Berk - De feminist, Nooit meer slank, De dag dat de mayonaise mislukte, Motormama, Rook in de ribben en De zelfvergrootster - werden vertaald in het Duits.

Opzij noemde haar de "Koningin van het Lichte Boek" en schrijver-recensent Hans Warren schreef over haar: "Marjan Berk heeft inmiddels al vele malen bewezen uit het juiste hout gesneden te zijn voor de vrolijke literatuur. Ze heeft kennelijk een grote levenservaring, weet over veel dingen mee te praten, heeft altijd wel een verrassende formulering en beschikt over een grote humor. Haar boeken worden geschreven om de lezer een plezier te doen, een paar genoeglijke uren te bezorgen."

Haar roman 'Toen de wereld jong was' werd in NRC Handelsblad zeer goed besproken. Elsbeth Etty (NRC) noemt haar als schrijfster 'zwaar onderschat' en schrijft: "Al haar verhalen zijn zozeer uit het leven gegrepen dat ze gemakkelijk als platvloers of simpel kunnen overkomen. Dankzij haar vermogen tot uitvergroting, haar oog voor absurditeit en haar humor, heeft Berk dat in Toen de wereld jong was voorkomen. Zij schrijft met zoveel gemak, zo soepel en speels, dat je al lezend over het hoofd dreigt te zien hoe knap-natuurlijk haar dialogen zijn en hoeveel techniek ze daarvoor in huis moet hebben." 
In 2004 verschijnt het vervolg: Naar het zuiden!

Onder de titel 'Memoires van een dame uit de goot van het amusement' kwamen onlangs de memoires van Marjan Berk uit, waarin ruime aandacht wordt besteed aan de cabaretwereld in de jaren vijftig en zestig.