Inloggen

biografie: Max Dendermonde

Max Dendermonde [Winschoten 1919 - Satrasota (VS)2004]

Max Dendermonde werd in 1919 geboren in Winschoten als Hendrik Hazelhoff. Dendermonde ging naar de HBS en volgde daarna een lerarenopleiding. Op school voerde hij weinig uit, maar hij schreef wel artikelen voor het Groninger Dagblad. Na zijn schooltijd ging Dendermonde werken bij een Amsterdamse uitgeverij.

Max Dendermonde debuteerde in 1941 als dichter. Na een korte tijd gewerkt te hebben als presentator bij de radio ging Dendermonde weer als journalist aan de slag. Hij werkte onder meer bij De Groene Amsterdammer en Het Parool.

'De wereld gaat aan vlijt ten onder' (1954) was zeer succesvol. In deze roman zoekt Alec naar de zin van het bestaan. Naast gedichten, verhalen en romans schreef Dendermonde gedenkboeken, reisreportages, documentaires en filmscripts.

In 1979 emigreerde Hazelhoff naar Amerika.

Andere belangrijke werken van Max Dendermonde zijn: "Muziek in de herfst" (1945), "De dagen zijn geteld" (1955), "De deur op een kier" (1958), "Een blauwe maandag op aarde" (1965) en "Uit Mexico ben ik gevlucht, mevrouw, gevlucht!" (1983).

Zijn laatste boek heet 'Max Dendermonde op reportage' (2002) en bevat reportages uit de jaren vijftig.