Inloggen

biografie: Michel van der Plas

Michel van der Plas (1927), ps. van Bernardus Gerhardus Franciscus Brinkel,is schrijver, dichter, journalist en biograaf. Veel lof oogstte hij met zijn biografieën over Guido Gezelle en J.A. Alberdingk Thijm en Anton van Duinkerken. Was als journalist verbonden aan Elseviers Weekblad sinds 1949. Schreef versch. bundels gemakkelijk aansprekende, naar de vorm traditionalistische poëzie, waarvan Going my Way (1949) bekroond werd met de Jan Campertprijs. Trok de aandacht met speelse parodieën en leverde tal van cabaretteksten. Ook vertaalde hij werk van o.a. T.S. Eliot en H. Böll.

In 1960 verscheen er een verzameluitgave van zijn poëzie tot 1955: Edelman-Bedelman. Zijn journalistieke documentaires Uit het rijke roomsche leven (1963) en Mooie vrede (1966) vonden een gunstig onthaal. Samen met G. Bomans blikte hij terug op zijn roomse jeugd in In de kou (1969).

Een belangrijke verzameluitgave van zijn poëzie is Gedichten (1974). Vertaalde poëzie kwam een jaar later uit onder de titel Goede buren, verre vrienden. Later werk van gemengd karakter selecteerde hij in Zo'n beetje wat ik voel (1979). In 1979 werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Tollensprijs.