Inloggen

biografie: Mishca de Vreede

Mischa de Vreede werd in 1936 geboren in het toenmalige Batavia in het voormalige Nederlands Indië; zij was het middelste kind en enige dochter van een dominee en een onderwijzeres. Zij werd Henny gedoopt, naar de op Ambon overleden eerste vrouw van haar vader.

Na drie en een half jaar internering in Noord Sumatra werd het gezin in 1946 gerepatrieerd. In Emmen bezocht zij het lyceum, in Nijmegen het gymnasium en in Arnhem de kunstacademie. Toen ze achttien was veranderde ze haar voornaam in Mischa - evenals Henny ook voor mannen geschikt - en verliet ze het ouderlijk huis, om in Amsterdam te gaan wonen en om te worden wat ze altijd al had willen zijn: schrijver.
In 1957 debuteerde zij als dichteres in het driemansbundeltje Morgen mooi weer maken, in 1959 kreeg zij de (kleine) Poëzie prijs van de stad Amsterdam voor een gedicht in haar Windroosbundel Met huid en hand; zij had toen al een kort verhaal in het toonaangevende literaire tijdschrift Podium gepubliceerd.

Zij is tweemaal gehuwd geweest en is moeder van Catelijne van Faassen (1956) en Tobias Thomas Oudejans (1962). Ook als huisvrouw en moeder is zij blijven schrijven, - kinderboeken maar bijvoorbeeld ook over televisie voor het Algemeen Handelsblad. Ook vertaalde zij onder anderen Herzog van Saul Bellow en De geverfde vogel van Jerzy Kosinski.