Inloggen

biografie: Outsider


Inzendingen van deze schrijver

36 resultaten.

Emancipatie

dagcolumn
5,0 met 1 stemmen 228
Jaren geleden, ik denk dat het ongeveer in 1985 was, werkte ik op een kantoor waar ik uitzicht had op de tuin van de buren. Op een mooie zomerdag zag ik de buurman de luier van de baby verschonen terwijl zijn vrouw er naast zat de krant te lezen.
Toen ik tegen mijn collega's zei dat ik dat eigenlijk maar raar vond, viel iedereen over mij heen. Ik was een ouderwetse zak, die nog nooit van emancipatie had gehoord enzovoort. Daarop zei ik: 'als thuis de wc verstopt is of er is een lekke fietsband, dan zeg je toch ook niet tegen je vrouw: fiks jij dat even.'
Toen werd het wel even stil....

Over gedichten

beschouwing
0,7 met 13 stemmen 725
Ik heb nooit veel van gedichten gehouden. Soms lees ik - met name in rouwadvertenties - nog wel eens een mooi gedicht, maar de meeste gedichten vind ik onbegrijpelijk, vervelend geouwehoer.
Als ik zo'n zin lees als bijvoorbeeld van Lucebert: 'Van de bittere suikerbergen in de moederborst zijn de met lippen beladen vogels opgevlogen', dan denk ik: 'jongen, leer een fatsoenlijk vak en hou op met die flauwekul.'
Als iemand mij zou vragen wat mijn beroep is, dan zou ik liever glazenwasser of stratenmaker of welk beroep ook antwoorden dan dichter, want als ik zou moeten antwoorden dat ik dichter ben, zou ik in de grond zakken van schaamte.
Mijn dochter zit in havo 5 en daar moeten ze nu gedichten interpreteren en analyseren. De gehele klas vindt er niets aan en het gemopper van: 'waarom moeten we dit leren, wat hebben we aan dit geleuter', is niet van de lucht. ...

Digitale teevee...NEE

hartenkreet
2,6 met 5 stemmen 1.284
Vorige week werd ik gebeld door een medewerkster van Home die een speciale aanbieding had. Voor een eenmalig bedrag van 30 Euro kon ik een ontvanger en een smartcard krijgen voor digitale tv. Dat zou inhouden dat ik dan een mooier beeld zou hebben plus gratis een stuk of 15 zenders extra.
Ik kon ook wel een pakket krijgen met een stuk of 100 zenders maar dan zou ik 8,95 per maand moeten betalen. Daar begin ik uiteraard niet aan. Ik zit niet zo goed in de slappe was en extra kosten is het mij niet waard, want 30 zenders vind ik eigenlijk meer dan genoeg. Maar voor één keer 30 Euro wou ik het wel proberen. Nou, dat heb ik geweten. Gistermiddag om 12 uur kreeg ik het pakket. Ik heb het meteen aangesloten. Drie uur later en na vier keer bellen met de klantenservice en de technische dienst werkte het spul nog niet.
Eerst moest de video er tussenuit, dat hielp niks, toen moest de splitter er tussenuit, dat hielp ook niet en tenslotte zeiden ze dat ik een ander coax-kabeltje moest proberen, terwijl ik zeker weet dat dat kabeltje goed is. Toen heb ik gezegd: 'Sorry, ik heb er genoeg van. Het spijt me, ik stuur de hele handel terug.' Vanmorgen heb ik het pakket meteen naar het postkantoor gebracht. Ik heb zo ook wel een prima beeld en verder wil ik geen gedoe....

Korte overdenking

beschouwing
3,1 met 9 stemmen 840
In de 21e eeuw mag dood door honger
niet langer worden getolereerd.
Deze stelling van een zekere Dr. Ir. O. Copuroglu las ik enige tijd geleden op deze website.
Ik zou er aan toe willen voegen:...

Waarom Cat Stevens Moslim werd

beschouwing
2,2 met 8 stemmen 11.635
Wat er over Moslims in het nieuws verschijnt, is in de regel niet veel goeds. Er hoeft maar een cartoon van Mohammed in de krant te staan of de hele Islamwereld is weer diep beledigd en begint te dreigen met moord en doodslag.
De Paus komt met een citaat van een of andere keizer die al 500 jaar dood is en wederom zijn ze buiten zichzelf van woede. Men kan wel zeggen dat de Islam een wraakzuchtige en intolerante godsdienst is. Er hoeft niks te gebeuren of ze komen weer met hun heilige oorlog aanzetten.
Opeens begreep ik waarom de in de zeventiger jaren wereldberoemde zanger Cat Stevens tot ieders grote verbazing Moslim werd. Hij zong immers: 'I'm gonna get me a gun. And all the people who put me down, better get ready to run.'
Met andere woorden: het zat er al vroeg in en hij zocht een bijpassende godsdienst......

Herinneringen aan Gerard Reve

verhaal
4,0 met 5 stemmen 541
Vanmorgen hoorde ik in Goedemorgen Nederland op de toverlantaarn dat er een boek is verschenen met herinneringen aan Gerard Reve. Een bundel vol met persoonlijke herinneringen, anekdotes en beschouwingen, die zijn geschreven door vrienden en bewonderaars.
Nu heb ik ook een paar herinneringen aan Reve, die weliswaar niet wereldschokkend en van groot belang zijn, maar misschien toch interessant kunnen zijn voor Reveliefhebbers. Het betreft hier tenslotte een bijzonder mens en een uitzonderlijke schrijver en over zo iemand is eigenlijk alles interessant in mijn ogen.
Ik heb Reve niet gekend en nooit gezien, maar het toeval of het lot wilde dat hij van 1964 tot 1971 in Greonterp heeft gewoond en dat mijn oma -beppe in het Fries- in Greonterp is geboren en opgegroeid. Een ongetrouwde broer en een zuster van haar, Douwe en Sipke, woonden daar nog steeds en wel naast Gerard Reve.
Zij hadden ook een broer, die melkboer was in Amsterdam. Toen Douwe eens een keer tegen Reve zei dat hij van plan was zijn broer in Amsterdam te bezoeken, bood Reve aan met hem mee te rijden omdat hij er zelf binnenkort ook heen moest. Dus mijn oude omke Douwe is met Gerard Reve in de Volkswagen Kever naar Amsterdam geweest. Een gebaar van Reve waarover mijn ouders en de gehele familie met grote waardering spraken. Toen oudtante Sipke overleed, kwam Gerard Reve ook op de begrafenis met bloemen. Iedereen zal wel begrijpen dat nu in onze familie niemand ooit nog een kwaad woord over Gerard Reve kon horen en wie het wel waagde kon rekenen op rake klappen…...