Inloggen

biografie: Pim Fortuyn

[Velsen 1948 - Hilversum 2002]

W.S.P. Fortuyn (roepnaam Pim) werd geboren in een katholiek gezin in Velsen. Hij studeerde in Amsterdam aan de Vrije Universiteit sociologie.

In 1972 werd hij docent marxistische sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn dissertatie behandelde de 'Sociaal-economische politiek in Nederland 1945-1949'. Zijn optreden veroorzaakte beroering, onder andere door zijn stelling dat Willem Drees het stelsel van sociale zekerheid had overgenomen van een plan van de Duitse bezetter in 1940-1945.

Fortuyn kreeg eind jaren tachtig landelijke bekendheid in zijn rol als projectmanager voor de invoering van de OV-studentenkaart  maar vooral ook door zijn tegendraadse columns voor Elsevier. Ook schreef hij verschillende boeken met uitdagende thema's: o.a. De verweesde samenleving en Tegen de islamisering van onze cultuur.

Zijn optreden als lijsttrekker eerst van Leefbaar Nederland  en vrij snel daarna van zijn eigen partij de L.P.F. leidde vlak voor de Kamerverkiezingen, die hij waarschijnlijk als grote winnaar zou afsluiten, tot zijn moord door de meedogenloze activist Volkert van der Graaf, die hem op het mediapark in Hilversum van achteren neerschoot.