Inloggen

biografie: Simone Weil

[Parijs 1909 - Ashford 1943]
Simone wordt in 1909 in Parijs geboren in het gezin van dokter Bernard Weil en zijn vrouw Selma. Ze hebben een zoon André, geboren in 1906. Bernard en Selma zijn niet  praktiserend joods.
Vader wordt na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerd als legerarts in het franse leger. Telkens als hij een andere standplaats krijgt, verhuist zijn gezin met hem mee.
 
Enkele maanden na het einde van de Eerste Wereldoorlog keert de familie Weil terug naar Parijs.
 
Van  1925 - 1931 studeert zij filosofie. Als doctor in de filosofie gaat zij lesgeven aan het meisjeslyceum in Le Puy.
 
Omdat Simone meedoet aan een demonstratie van werkeloze arbeiders wordt zij op last van het schoolbestuur naar een meisjeslyceum in Auxerre gestuurd.
 
In 1934 neemt Simone verlof op als lerares en gaat werken in Parijs als fabrieksarbeidster. Ze leeft ascetisch ('net zoveel als een arbeider te eten krijgt'). Haar gezondheid verslechtert.
In 1936 vertrekt Simone naar het republikeinse front in de Spaanse Burgeroorlog. Ze sluit zich aan bij een anarchistische groep. Op bivak stapt ze in een pot met kokende olie.
 
In Assisi, in de kapel van de Heilige Franciscus, knielt zij en bidt zij.
Haar gezondheidstoestand blijft onverminderd zorgelijk.
 
Na de wapenstilstand Duitsland-Frankrijk gaat Simone met haar familie naar Vichy, dan naar Marseille. Daar sluit ze zich aan bij de groep die het literaire tijdschrift Cahiers du Sud maakt. Simone verzoekt de regering in Vichy om een nieuwe leraarspost, maar krijgt geen antwoord van de minister van onderwijs.
 
Simone vlucht in 1942 met haar ouders naar Casablanca en vandaar met een zeilschip naar New York. Ze wil graag in het verzet, schrijft brieven naar instanties in Londen en zeilt naar Liverpool. Daar komt ze terecht in een detentiekamp.
 
In 1943 krijgt Simone werk als schrijfster van rapporten bij de Organisatie van Vrije Fransen in Londen. In een van haar rapporten schrijft ze over 'De behoefte aan wortels'. Ze in een ziekenhuis terecht, waar blijkt dat ze aan TBC lijdt. Ze weigert te eten en in augustus sterft ze op 34-jarige leeftijd.
Ze wordt begraven in Ashford in Kent.