Inloggen

biografie: Theo van Gogh

Theo van Gogh [Wassenaar 1957 – Amsterdam 2004]

Theo groeide op als zoon van sociaal-democraten. Hij was van plan jurist te worden, maar hij koos voor het maken van zijn eerste film 'Luger', een thriller over de ontvoering van een aan een rolstoel gekluisterde miljonairsdochter. Volgens sommigen was deze film 'fascistisch' enl 'vrouwonvriendelijk'. Van Gogh schuwde de confrontatie niet!

Hij kreeg naam als de scherpste stukjesschrijver van Nederland. In 1999 moest hij verschijnen op het politiebureau om mee te werken aan een vooronderzoek, dat moest uitwijzen of twee columns uit 1995over de Islam strafbaar waren.

Bij meerdere bladen ging hij weg na ruzie; op zijn website De Gezonde Roker kon hij zich vrijuit uitspreken met zijn vaak provocerende opvattingen die lezers dwongen tot een stellingname.

Hij zette zich met passie in voor het maken van films: 'Een dagje naar het strand' in 1984 (naar de roman van Heere Heeresma), 'Charley' in 1986 (een komedie over de relatieproblematiek tussen lijken en levenden) en 'Terug naar Oegstgeest' in 1987 (naar de roman van Jan Wolkers). In 1989 maakte hij de sadomasochistische thriller 'Loos'. In 1991 verscheen Van Goghs enige roman 'Engel' . Het was een satire op de kinderbescherming. Tijdens zijn verfilming van Joost Zwagermans 'Vals Licht' (1992) koos Van Goghs vrouw voor een relatie met de hoofdrolspeler: een persoonlijk drama voor de regisseur die daarna niet meer zou opteren voor een permanente relatie.

In 1994 maakte hij de film '06', die ging over telefoonseks (gebaseerd op het toneelstuk van Johan van Doesburg). Het werd de best bezochte Nederlandse speelfilm van dat jaar. Op het Nederlands Film Festival won de film de Speciale Juryprijs en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. In 1996 regisseerde hij 'Blind Date'. Deze film ontving drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival. Ook voor de tv-productie 'In het belang van de staat' ontving hij een jaar later een Gouden Kalf.

Theo van Gogh was ook bekend als tv-persoonlijkheid, eerst bij het Amsterdamse AT-5, daarna bij Veronica en RTL 5. Van 1989 tot en met 1997 maakte hij het praatprogramma 'Een Prettig Gesprek'. In 1997 en 1998 presenteerde hij het nogal smakeloze datingprogramma 'De Hunkering', gevolgd door onder meer 'Het Laatste Oor' (een discussieprogramma) en 'Hoe Hoort Het Eigenlijk?'.

In 2002 produceerde Van Gogh de succesvolle tv-serie `Najib en Julia` (een Gouden Kalf), en in 2003 maakte hij met Katja Schuurman en Pierre Bokma in zeer korte tijd de film 'Interview' naar een idee van Hans Teeuwen en een script van Theodor Holman.

Met 'Cool!' (over criminele jongeren) en '06-05' (over de moord op Pim Fortuyn) begaf Van Gogh zich in 2004 op het maatschappelijk-politieke vlak.

Met VVD-politica Ayaan Hirsi Ali maakte hij onlangs de kunstzinnige korte film 'Submission Part 1', die uitgezonden werd door de VPRO tijdens het programma 'Zomergasten'. Hierin stonden gewelddadigheden centraal die zich helaas in het leven van meerdere moslimvrouwen blijken voor te doen.

 

Op 2 november 2004 werd een fietsende Theo van Gogh met een mes en kogels door een fanatieke gek in Amsterdam vermoord, wat geleid heeft tot het nodige kabaal.