Inloggen

biografie: Thom Schrijer

Ongeveer tien jaar geleden zei Thom Schrijer het bedrijfsleven vaarwel. Hij ging poëzieworkshops doen bij de Stichting Kunstzinnige Vorming in Rotterdam en hij begon al snel te publiceren in Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften. Ook in diverse verzamelbundels werden zijn gedichten opgenomen. Inmiddels verschenen ook gedichten van hem in literaire tijdschriften op het internet. Hij observeert vooral en tracht met zijn poëzie door te dringen tot de kern. Daarbij hanteert hij een licht gebonden vorm en zoekt hij naar treffende beelden. Hij hecht aan de muzikaliteit, die eigenlijk steeds als vanzelf ontstaat.

Thom Schrijer won een aantal prijzen in Nederland en Vlaanderen, waaronder de VU-podium Poëzieprijs 2000 en de Parmeno Poëzieprijs. In 2001 won hij nog de Nieuwegeinse literatuurprijs voor poëzie en werd hij tweede in een wedstrijd om de SNS-Literatuurprijs in Nijmegen. Hij droeg zijn gedichten met succes voor op diverse podia. Over hem schreef de jury van de SNS-Literatuurprijs in haar rapport o.a.: "Die nauwkeurigheid is, denk ik, typerend voor de gedichten van Thom Schrijer. Hij is nooit gewild poëtisch. Schrijer toont in al zijn gedichten een ferm vormbewustzijn, hij is vaak verrassend dubbelzinnig en buit de taal gewiekst uit. Alles wat hij in zijn gedichten waarneemt moet precies
en voorzichtig worden vastgelegd om wat maar verdwijnt te bezweren."

Bij Uitgeverij De Koperen Tuin in Goes verscheen in april 2000 zijn door Saskia Eggink geïllustreerde en vormgegeven bundel "Lege Schommels" en in het najaar van 2001 kwam bij Uitgeverij Hoenderbossche Verzen in Uden zijn tweede bundel uit met als titel: "Uitvergroot".

Sinds het voorjaar van 1998 woont hij in Zeeland en, hoewel elders aan de Noordzeekust achter de duinen geboren, beschouwt hij dit toch een beetje als terug naar zijn "roots". En hij schrijft niet alleen gedichten maar houdt zich ook bezig met het organiseren van poézie-evenementen. Zo was hij drie jaar achter elkaar betrokken bij het programma van "Zonnemaire Buitengewoon" en organiseerde hij mede de Zeeuwse gedichtendag 2003.