Inloggen

biografie: Tymen Trolsky

 
Tymen Trolsky werd onder de naam Jasper Mikkers geboren in 1948, in Oerle, gemeente Veldhoven. Hij kreeg vier doopnamen mee: Jasper Jacobus Johannes Maria.

In 1952 verhuisden zijn ouders van Oerle naar Liempde. Daar volgde hij de lagere school, en deed daarna een jaar MULO in Boxtel. In 1961 werd hij op het seminarie van de paters Kapucijnen in Oosterhout geplaatst. Hij bleef er tot 1968, het jaar waarin hij zijn gymnasium-diploma behaalde.
Na het eindexamen gymnasium studeerde hij twee jaar rechten aan de Katholieke Hogeschool Tilburg. Na het kandidaatsexamen schakelde hij over op de studie Nederlands aan de Katholieke Leergangen, eveneens in Tilburg.
Na twee jaar studie behaalde hij de tweedegraads bevoegdheid Nederlands. Omdat het onmogelijk was dagstudie eerstegraads te combineren met werken én met schrijven, besloot Jasper Mikkers met de studie te stoppen.
Hij publiceerde inmiddels al twee jaar korte verhalen en gedichten onder het pseudoniem Tymen Trolsky. Hierna schreef hij twee romans en vier dichtbundels 'Hyacintha en Pasceline' (roman, 1974), 'Aliesje' (roman, 1975), 'Liederen van weemoed, wanhoop en waanzin' (gedichten, 1974; dubbele bundel), 'Indiase Liederen' (gedichten, 1974) en  Zwarte Liederen' (gedichten, 1976).

Met enige regelmaat maakte hij tochten in het buitenland. Hij reisde door Indonesië, Zuid-Amerika, Australië en Afrika. Tussendoor had hij baantjes als magazijnknecht, bouw-vakker, kantoorbediende, leerlooier, stenenbikker, leraar Nederlands, bakkersjongen en fabrieksarbeider.
In de jaren tachtig publiceerde hij nauwelijks. In 1990 zag  nieuw werk van zijn hand het licht. Het werd niet onder pseudoniem maar onder eigen naam uitgegeven. Achtereenvolgens verschenen de reisroman 'De weg van de regen', de dichtbundel 'Wie is uiteindelijk', de verhalenbundel 'De kleine jongen' en 'De rivier en De verdwijning' (gedichten). In 1996 gaf uitgeverij Hoenderbossche Verzen in Uden een bijzonder boek uit: 'Nagelaten gedichten' van Tymen Trolsky. Eind 2000 kwam het lijvige vervolg op 'De kleine jongen en de rivier' uit: 'Het einde van de eeuwigheid'.

Er waren periodes dat Trolsky van de pen leefde, maar vaak combineert hij het schrijven met andere werkzaamheden. Hij richt zich op diverse genres - poëzie, romans, korte verhalen, columns - en werkt als freelance redacteur voor Omroep Brabant TV bij  het programma De Wandeling.