Inloggen

biografie: Vaclav Havel

Vaclav Havel [Praag 1936 - ....]


Vaclav groeide op in een ondernemersgezin met grote belangstelling voor de politieke en culturele gebeurtenissen.
Na de machtsovername door de communisten in 1948 volgde hij avondstudies om zijn middelbare opleiding af te maken. Hij volgde een cursus voor chemisch laborant en studeerde daarna aan de Technische Hogeschool in Praag.

Aan het einde van de jaren vijftig werd Vaclav Havel producent en dramaturg aan het theater 'Op de Balustrade'. Zijn eerste korte verhalen, gedichten en essays verschenen in 1960. In 1963 schreef Vaclav Havel zijn eerste toneelstuk 'Zahradní slavnost'. Dit toneelstuk werd een succes en de naam van Havel kreeg bekendheid bij het grote publiek.

Eind 1968 werd Vaclav Havel, die een pleitbezorger van de liberaliseringpolitiek van de Praagse Lente was, een publicatie- en opvoeringverbod opgelegd. In West-Europa werden zijn toneelstukken regelmatig opgevoerd. Oostenrijk onderscheidde Vaclav Havel in 1969 met de staatsprijs voor Europese Literatuur.

Vaclav Havel was één van de oprichters van de mensenrechtenbeweging Charta 77, waarvan hij ook de eerste woordvoerder werd. In 1979 werd hij wegens zijn politieke activiteiten gevangen gezet. Onder internationale druk werd Havel in 1983 vervroegd vrijgelaten.

In 1984 trouwde Vaclav Havel met Olga Splichalova, de vrouw die een onmisbare steun werd in zijn strijd voor de democratie. Uit deze periode dateren de filosofisch getinte "Dopisy Olze" (Brieven aan Olga).
Tussen 1970 en 1989 werd Vaclac Havel drie keer tot een gevangenisstraf veroordeeld en bracht hij in totaal vijf jaar in gevangenschap door.

Eind jaren tachtig trad Vaclav Havel naar voren met het Burgerforum. Met deze organisatie wilde Havel zorgen voor een vreedzame omwenteling in Tsjecho-Slowakije.
In december 1989 werd Vaclav Havel als president van Tsjecho-Slowakije geïnstalleerd. Na de verkiezingsoverwinning van de Slowaakse nationalisten in juni 1992, trad Havel af. 1 januari 1993 werd hij president van de onafhankelijke staat Tsjechië.
In juni 1998 werd hij herkozen voor een nieuwe ambtstermijn als president van de Tsjechische Republiek. In februari 2003 liep zijn ambt als president af.

Vaclav Havel kreeg veel onderscheidingen: zo ontving hij in 1982 een eredoctoraat van de universiteit van Toulouse, in 1986 de Erasmusprijs en in 1989 de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel.