Inloggen

biografie: ee cummings

Edward Estlin Cummings [Cambridge, Massachusetts 1894 - North Conway, New Hampshire 1962]

Dichter, schrijver en schilder.

Zijn moeder moedigde hem van jongs af aan tot het schrijven van poëzie. In 1917 werden zijn eerste gedichten gepubliceerd. Na de Eerste Wereldoorlog (hij diende aan het front in Frankrijk) ontwikkelde hij een soort literair kubisme door op ongebruikelijke wijze woorden en zinnen af te breken, te spelen met hoofdletters en interpunctie en het visuele aspect van de tekst te benadrukken. In de jaren 20 reisde hij regelmatig  door het continent van Europa en kwam zo in aanraking met Dada en het Surrealisme. De invloed van deze bewegingen is terug te vinden in zijn werk uit die jaren, waarin hij experimenteerde met taal en trachtte het onderbewustzijn in zijn poëzie gestalte te geven.

Zijn verhuizing naar het platteland in 1934 bracht hem rust en reflectie op het natuurlijke leven, hetgeen te lezen valt in zijn verdere oeuvre, waarin hij zich richtte op het ongekunstelde, het pretentieloze, het unieke, het instinctieve en waarin hij de overgeorganiseerde, technologische samenleving afwees.

Hij liet prachtige, fijnzinnige gedichten na.

In totaal schreef hij twaalf dichtbundels, die later verenigd werden in zijn tweedelige Complete Poems (1968). Cummings gebruikte in zijn werk vaak de taal van de straat.