‘Pastinaak,’ zegt zijn moeder.
‘O, pasta, lekker.’
’s Avonds kijkt het jongetje verbaasd naar zijn bord, waarop witte plakjes groente liggen. Het ziet eruit als wortel, maar dan niet oranje, maar wit.
‘Dat is geen pasta,’ zegt hij verontwaardigd, ‘dat lust ik niet, het ziet er raar uit.’
Hij trekt een vies gezicht en schuift zijn bord weg.…
Natuurlijk heb je ook groenten die met een ‘P’ beginnen, zoals: parmentiera, pereskie, pronkboon, pijpajuin, pastinaak en niet te vergeten patisson. Maar die lusten ze niet. Wij eten wekelijks: rauwe wortels, spinazie, rode bietjes, bloemkool, broccoli, sperzieboontjes en rode kool.…
Zelfs in populaire kookprogramma's en supermarkten die hip willen doen met ’vergeten’ groenten als pastinaak en schorseneren, komt snijbiet er bekaaid vanaf. Snijbiet is het klasgenootje dat met gym als laatste gekozen werd. Het kruidenpotje achterin het keukenkastje.…