Inloggen

biografie: Albert Einstein

[Ulm 1879 – Princeton 1955]

Albert Einstein is geboren in Duitsland. Hij heeft de Nobelprijs gewonnen en is het bekendst geworden met zijn theorieën over relativiteit en met zijn hypothese over het zonlicht. Hij is de meest vooraanstaande wetenschapper van de twintigste eeuw.

Einstein is geboren in Ulm in 1879. Hij groeide op in München, waar zijn familie een winkel beheerde die elektrische apparaten werden verkocht. Hij sprak niet tot zijn derde levensjaar maar als klein kind toonde hij al een grote nieuwsgierigheid voor de natuur en gaf hij blijk van begrip voor wiskundige problemen.

Albert verafschuwde de strenge en conservatieve houding van zijn school.

Toen het familiebedrijf failliet ging vertrok de familie naar Milaan. Albert, 15 jaar, greep de kans om van school te gaan. Hij verbleef een jaar bij zijn ouders in Milaan, hij maakte de middelbare school in Arrau (Zwitserland) af en ging naar de Zwitserse Polytechnische school in Zürich. Hij vond de manier van lesgeven daar niet inspirerend. Hij spijbelde vaak en gebruikte zijn tijd om zelfstandig natuurkunde te bestuderen en om viool te spelen. Hij haalde zijn examen in 1900.

Twee jaar lang werkte Einstein als leraar. In 1903 trouwde hij met Mileva Maric. Zij kregen twee zonen. Het huwelijk zou later door een scheiding ontbonden worden.

In 1905 ontving Einstein zijn doctoraal van de Universiteit van Zürich voor een theorie over de dimensies van moleculen. In een van zijn  scripties behandelde hij de later zo bekend geworden theorie van  de relativiteit.

Vele collega's hadden andere ideeën over hoe een theorie moest worden opgesteld en bewezen. Daarom werkte Einstein ook niet met hen samen.

Maar had hij ook mensen in zijn omgeving die hem steunden. Einstein werkte aan de universiteit van Zürich sinds 1909. In 1911 ging hij naar een Duits-sprekende universiteit in Praag. In 1912 keerde hij terug naar de Polytechnische school in Zürich. In 1914 werd hij directeur van het Kaiser Wilhelm instituut voor Natuurkunde in Berlijn.

Na 1919 werd Einstein bekend in Europa. Hij ontving prijzen en eredoctoraten, waaronder de Nobel-prijs voor Natuurkunde in 1921.

Einstein stierf in 1955 in Princeton.


Inzendingen van deze schrijver

1 resultaat.

Toeval

bewering
4.0 met 3 stemmen 95
Als dit universum in zijn miljoenvoudige orde en precisie het resultaat van een blind toeval zou zijn, dan is dat net zo geloofwaardig als wanneer een drukkerij explodeert en alle druklettertjes weer op de grond terecht komen in de voltooide en foutloze vorm van het woordenboek. Albert Einstein...