Inloggen

biografie: Jan Arends

Jan Arends [1925-1974]

Toen Jan Arends geboren werd, was zijn moeder niet getrouwd. Twee jaar later (1927) trouwde zij met Frans Barend Arensen. Van zijn achtste tot zijn dertiende zat hij op de (antroposofische) Vrije School. Hij werd gepest door de andere leerlingen en hield hier frustraties aan over.

Van zijn dertiende tot zijn achttiende verbleef hij in het katholiek jongensinternaat 'De kruisvaarders van St. Jan' in Rijswijk. In 1947 ging hij van Den Haag naar Amsterdam en liet zich inschrijven aan de toneelschool. In december 1947 werd hij 'afgewezen'.

Daarna had hij diverse beroepen o.a. copywriter voor een reclamebureau, schoenmaker, huisknecht, hotelportier. Ook werkte hij in Zweden, in de autofabriek van Scania.

Hij debuteerde in 1955 met de novelle 'Lente/Herfst'.

Jan Arends bracht een groot deel van zijn leven door in psychiatrische inrichtingen en alcoholistenklinieken. Dit komt ook in veel van zijn werk terug. Vaak staat daarbij de inrichting model voor de samenleving als geheel. In zijn werk overheerst verder de eenzaamheid en de vervreemding, waardoor communicatie met anderen nauwelijke meer mogelijk is.

Met de verhalenbundel 'Keefman' in 1972 kreeg hij bekendheid. In april 1973 zond de VPRO in 'Het gat van Nederland' een portret van Jan Arends uit.

Jan Arends koos uiteindelijk voor een vrijwillige dood. Hij stapte uit het raam van zijn flat. Dit was op dezelfde dag dat zijn bundel 'Lunchpauzegedichten' uitkwam.

Hij was niet bestand tegen succes...

 

Werk:

Lente/Herfst (1955)
Gedichten (1965)
Keefman (1972)
Ik had een strohoed en een wandelstok (1974)
Lunchpauzegedichten (1974)
Nagelaten gedichten (1975, posthuum)
Vrijgezel op kamers (2003, posthuum)

Inzendingen van deze schrijver

1 resultaat.

Keefman (fragment)

verhaal
3.5 met 50 stemmen 3.525
begin van het verhaal 'Keefman' van Jan Arends (1925-1974) Vriend, Hoe vaak heb ik je al niet gezegd dat ik mij geheel wil inzetten voor de psychiatrisch gestoorde mens. En dan zit jij maar te lullen en met je hand over je kin te wrijven. Dat is zeker een tik van je? Altijd dat...