Inloggen

biografie: Simon Carmiggelt

Carmiggelt, Simon Johannes (Den Haag  1913 – Amsterdam 1987), prozaïst en dichter,

werd journalist en ontwikkelde zich tot een der meest vooraanstaande publicisten van Nederland. Hij was sinds 1946 vaste medewerker aan Het Parool en publiceerde hierin dagelijks een Kronkel (zijn pseudoniem als columnist). Zijn Kronkels getuigen van een scherp waarnemingsvermogen en een relativerende visie op het leven. Als realist ziet hij het leven zelden anders dan als een verrassende botsing van illusie en werkelijkheid. Zijn humor troost  door de glimlach om het zonderlinge, maar stemt zeker niet alleen vrolijk. Het is vooral de ‘kleine man’ die zijn sympathie heeft  en  kinderen en huisdieren. Een keuze uit zijn Kronkels verscheen regelmatig in boekvorm.

Als dichter schreef hij in verwante stijl onder het pseudoniem Karel Bralleput; zijn verzamelde gedichten verschenen in 1974 onder eigen naam. Zijn werk is ook in Duitse en Amerikaanse vertaling een groot succes gebleken, hoewel men zich nauwelijks een Hollandser, zo niet Amsterdamser humorist kan denken dan Carmiggelt. In 1961 werd hem de Constantijn Huygensprijs, in 1967 de Amsterdamse Boekverkopersprijs en in 1977 de P.C. Hooftprijs 1974 toegekend.


Inzendingen van deze schrijver

1 resultaat.

Verhaal van een dokter

verhaal
3.1 met 27 stemmen 2.609
Graag wil ik als een soort postuum eerbewijs aan Simon Carmiggelt (1913-1987) het volgende verhaal van hem plaatsen uit de bundel 'Later is te laat' uit 1964. Overigens is de keuze van dit verhaal betrekkelijk willekeurig, want al zijn verhalen zijn juweeltjes en voltreffers. Naar mijn...