Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Wie beweert dat wetenschap uitgaat van een geloof van vooronderstellingen en paradigma's, die zelf niet ter discussie worden gesteld, behalve dan in de wetenschapsfilosofie, is een kwakzalver.
De hemel beware de strategische partners van deze site als hij ook nog in de redactie zit.

Schrijver: Joop, 26 januari 2010


Geplaatst in de categorie: wetenschap

1.0 met 6 stemmen 271Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
paarlen voor de zwijnen
Datum:
28 januari 2010
Ik wou dat je mijn ome was. Wat isser, joh!
Naam:
Theo_Dosius
Datum:
27 januari 2010
Wat een grappige foto van Einstein! Heel toepasselijk.

Waar het hier om gaat is, dat wetenschappers allerlei vooronderstellingen en paradigma's hanteren, die als basis voor hun wetenschapsuitoefening dienen. In principe zou men daar kritisch naar moeten kijken; daar ben ik een groot voorstander van. Toch gebeurt dat zelden, en áls er al 'es iemand opstaat die kritische geluiden laat horen - zoals Pim van Lommel, die het paradigma van het menselijk bewustzijn aanvecht - dan staan er meteen een heleboel conservatieve wetenschappers op om hem eronder te schoffelen. Iedereen in dat wereldje is immers bang dat 'ie voor 'kwakzalver' of 'onwetenschappelijk' wordt uitgemaakt.

Max Planck zei, doelend op dat conservatisme, dan ook niet voor niets: "Een nieuwe wetenschappelijke waarheid overwint niet door de tegenstanders te overtuigen en hen het licht te laten zien, maar omdat de tegenstanders tenslotte sterven en er een nieuwe generatie opgroeit die ermee vertrouwd is."

Ik zal binnenkort een artikel opsturen over de denkbeeldige kloof tussen geloof en wetenschap. Het lijkt me beter in het tabblad 'beschouwingen' hierover te discussiëren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)