Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Het werkt averechts, wekt weerzin op en leidt tot niets wanneer men probeert om andersdenkenden de eigen overtuiging of geloofsbeleving op te dringen.

Schrijver: Ariadne, 12 nov. 2012


Geplaatst in de categorie: vrijheid

2,0 met 14 stemmen 404Er zijn 13 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
1 dec. 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Dag Ariadne, ik begrijp wat je bedoelt. Als iemand claimt dat hij of zij de Enige Waarheid verkondigt, kun je nog wel tegenwerpen dat je er een andere mening op na houdt, maar daar wordt dan niet meer naar geluisterd. Een echte gedachtenwisseling is dan onmogelijk geworden.

Zo zou ik Wilma, die lid is van de Jehova's Getuigen, kunnen antwoorden dat er in de loop van de eeuwen steeds weer anders is gedacht over het boek Openbaringen. Zo geloofden de eerste christenen bijv. dat die voorspellingen nog in de eerste eeuw zouden uitkomen. Later dacht men dat de wereld in het jaar 1000 zou vergaan, want dat stond zogenaamd in de bijbel.

De lijst met doemscenario's, die op de Openbaringen zijn gebaseerd, is eindeloos. Toch heeft het weinig zin om mensen zoals Wilma met dergelijke feiten te confronteren. Misschien wijd ik daarom nog een leuke beschouwing over allerlei voorspellingen over het einde van de wereld. :-)
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
27 nov. 2012
Hendrik Klaassens: Waar haal jij die pedanterie vandaan? Inderdaad tast de stelligheid van de ander jouw vrijheid niet aan. JHWH heeft jou de vrije wil gegeven om je eigen keuzes te maken. De konsekwenties die bij jouw keuzes horen vormen samen jouw vrije wil. Jammer dat je zo de weg bent kwijt geraakt door theologie, spiritualiteit, exotische - en sektarische meningen. Zijn Woord is niet exotisch, noch sektarisch. Zijn Woord is Waarheid. Maar die ben jij blijkbaar nog niet tegen gekomen tijdens je vertaalwerk.
Naam:
Ariadne
Datum:
27 nov. 2012
@Hendrik Klaassens: mijn dank voor deze reactie.
Het autoritair geschreven epistel hieronder, ontlokte mij deze uitspraak. Hiermee doelde ik echter niet op het tenietdoen van vrijheid van geloof en denken in het algemeen, evenmin op het aantasten van mijn eigen denkwijze hieromtrent.
Wanneer men namelijk een dergelijke overtuiging op een dusdanig belerende wijze verkondigt, is er geen ruimte (laat staan respect) voor afwijkende inzichten in deze materie. Men vernietigt en verloochent dus zelf deze zo belangrijke waarden.

Alhoewel er soms met betrekking tot het geloof erg boeiende discussies kunnen ontstaan, ben ik het met je eens dat niet reageren in veel gevallen beter is. Maar ach, soms ben je zo onverstandig om dit wél te doen...
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
25 nov. 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Dag Ariadne, de vrijheid van denken en geloven is inderdaad een groot goed, maar waarom vind je dat die vrijheid door het proclameren van de eigen overtuiging als het enige en ware geloof teniet wordt gedaan?

Ik houd me al mijn hele leven met theologie en spiritualiteit bezig (o.a. door het vertalen van boeken) en heb al heel wat exotische en sektarische meningen voorbij zien komen. Tegenwoordig maak ik me daar niet druk meer om.

Wie zoals Wilma denkt dat hij of zij de enige en hoogste waarheid verkondigt, gaat wat mij betreft zijn gang maar; ik reageer daar zelden op. Wél zou ik een aantal theologische en gefundeerde argumenten tegen de opvattingen van Wilma in kunnen brengen, maar mijn ervaring is dat zoiets toch niet helpt. Niet reageren lijkt me daarom beter, of proberen er met argumenten op in te gaan. De stelligheid van een ander tast mijn vrijheid niet aan. Zo denk ik er tenminste over.
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
24 nov. 2012
Zwijntje : ik vind het helemaal niet erg als jij in een dwangbuis gaat zitten.

Ariadne : Die baseer ik op het feit dat het ware Christendom geen heidense feestdagen kent, zoals Kertsmis, Pasen, Sinterklaas, verjaardagen. Beter lezen!
Verder vind ik het niet verstandig van je om een argumentum ad hominem te gebruiken. Je doet een verkeerde aanname en gebruikt dus een onjuiste premisse in je laatste zin. Maar ik begrijp dat je mijn geloofwaardigheid in twijfel wilt trekken.
Naam:
Ariadne
Datum:
22 nov. 2012
@Wilma: Waarop baseer jij je redenering dat wij het Christendom niet zouden accepteren? Vrijheid van geloof en denken is een groot goed, hetwelk juist door het verkondigen van de eigen overtuiging als zijnde het enige en waarachtige geloof, teniet wordt gedaan.
Trouwens, over nederigheid gesproken: jij bent wel de laatste die dit woord in de mond mag nemen!
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
19 nov. 2012
Het blijkt maar niet tot jullie te willen doordringen dat alle voorspellingen, die in de Bijbel staan, in de loop van de geschiedenis zijn uitgekomen. Zodra Israël in opspraak komt zullen de laatste profetieën in het boek Daniël en Openbaringen in vervulling gaan. De Islam is een politieke ideologie en komt ook in deze profetieën voor. Het Boeddhisme is een levenswijze en komt eveneens in deze profetieën voor, evenals alle natuurgodsdiensten. Mensen die hun eigen denkwijze en gedachten volgen zullen nooit het inzicht krijgen in het woord van JHWH. De gedachten van de mens zijn als een ademtocht. Als mens kun je niet tot de kern van het leven komen, daarvoor is je gedachtegoed niet toereikend. Dat hebben jullie nu laten zien met de reacties die je hebt geplaatst. Verder laten jullie zien dat je blijkbaar niet weet wat nederig zijn betekent. Maar je hebt van JHWH de vrije wil gekregen om je eigen keuzes te maken. Doch dit heeft wel consequenties. Wat je zult missen in je leven zijn vrede en zaligheid en daarna de opstanding. Jullie zullen nooit ervaren wat dit is om reden dat jullie gedachten en je denkwijze een belemmering vormen om verder te kunnen groeien in geestelijk opzicht. In je leven gaat het er niet om dat je bij jezelf begint, maar waar je eindigt. Daarom wordt de geboorte van Jezus ook niet herdacht, maar wel zijn sterven om Zijn Vader te eren. En voor alle duidelijkheid, Jezus is niet geboren op 25 en/of 26 december zoals de RK kerk ons wil doen geloven, maar maanden eerder. Ook is hij niet gestorven door kruisiging, maar door ophanging aan een paal. Zijn benen zijn niet gebroken geworden zoals bij de misdadigers die met Hem werden opgehangen om het sterven te bespoedigen. Zij moesten namelijk voor het donker van de palen worden gehaald. Jezus heeft ongekend geleden en heeft bloed gezweet van angst. Hij is geslagen en gegeseld tijdens Zijn tocht door Jeruzalem. Hij heeft Zijn Vader gesmeekt om niet van deze beker te hoeven drinken, om niet te hoeven sterven. En dan heb ik nog een opmerking aan jullie adres: als je dan zo het hoge woord hebt over het opdringen van de eigen geloofsovertuiging aan andersdenkenden, waarom vieren jullie dan het kerstfeest? Wel Kerstmis vieren gaat niet samen met het niet accepteren van het Christendom. En dan nog wat : Het kerstfeest is een heidens feest afkomstig van de Romeinen toen zij het Christendom hebben overgenomen na de ophanging van Jezus. Doch zij hebben hiervan een heidens geloof gemaakt, het christelijke geloof. Zij hebben alle heidense Romeinse feestdagen geïntroduceerd in het Christendom. Maar dit is niet hetzelfde als het christelijke geloof. Er zijn namelijk vele soorten christelijk geloven. Maar er is maar een geloof en dat is het geloof van JHWH. Er is maar een kerk en dat is de kerk van JHWH.
Naam:
Ariadne
Datum:
18 nov. 2012
paarlen: zou het helpen denk je?
Hendrik: Ja dat klopt, maar wie niet?

Verder wil ik hier graag aan toevoegen dat ik respect heb voor welk geloof dan ook, zolang men anderen hier niet ongewild mee confronteert. Daarnaast vind ik dat men nooit met stelligheid kan en mag zeggen dat een bepaalde overtuiging de enige juiste is; ten aanzien van dit punt bestaat er namelijk geen enkele zekerheid. Staven met bijbelteksten helpt evenmin: in de oudheid maakte men veel gebruik van geneeskrachtige kruiden en planten uit de natuur, men kauwde op van alles en nog wat. Het is bekend dat dit soms hallucinaties kan veroorzaken, dus...?!
Voor het overige gun ik een ieder het houvast aan het eigen geloof... mijn bewering staat niet voor niets in de categorie vrijheid.

Wilma: tegen zoveel geloofsverheerlijking kan ik niet op.
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
17 nov. 2012
Er bestaat geen eigen geloof dan alleen het geloof en de kerk van JHWH.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
17 nov. 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
@Ariadne: ik vermoed dat je Jehova's getuigen aan de deur hebt gehad. Heb ik het bij het juiste eind?

@Jacob, anderen het eigen geloof door de strot rammen klopt natuurlijk van geen kant. Toch is dat - denk ik - niet de belangrijkste reden waarom veel religies zich hebben verspreid. Mensen hebben behoefte aan zingeving en aan antwoorden op hun vragen over leven en dood. Als een religie hen kan troosten en geestelijk houvast kan geven, wordt 'ie sneller aanvaard.
De Islam heeft zich snel verspreid via oorlogen, maar ook door de gelovigen te bevoordelen boven niet-moslims. Het boeddhisme heeft (bij mijn weten) nooit oorlogen gevoerd om mensen te bekeren. Toch zijn veel mensen tot het boeddhisme overgegaan. Er zijn dus veel redenen om een geloof aan te nemen. Geweld is er één van, maar er spelen veel meer elementen mee.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)