Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Ik heb de neiging om blauw bloed te onderzoeken via een scherp voorwerp, maar ik heb zo het idee dat teleurstelling mijn deel zal worden.

Schrijver: Kareltje, 29 januari 2013


Geplaatst in de categorie: adel

2.4 met 16 stemmen 774Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
30 januari 2013
De precieze herkomst van deze zegswijze is niet duidelijk.
De meeste naslagwerken geven aan dat ze terug te voeren is op de middeleeuwse Spaanse aristocratie. Tijdens de Moorse overheersing (800-1500) werden er veel gemengde huwelijken gesloten, waardoor er veel kinderen met een donkerdere huid geboren werden. De weinige (aristocratische) families die hun blanke huid konden bewaren, waren erg trots op het 'blauwe bloed' (sangre azul) dat bij hen zichtbaar was (bijvoorbeeld in de aderen bij de polsen). Dit gaf immers aan dat hun bloed niet vermengd was met dat van andere volkeren.
Het is dus mogelijk dat blauw bloed iets als 'van ongemengde afkomst' betekende en pas later specifiek op de adel betrekking heeft gekregen. De naslagwerken zeggen echter niets over zo'n betekenisverschuiving.
Een scherp voorwerp is in het geheel niet nodig. Je kunt jezelf ook informeren over een dergelijk begrip. Jij vervalt in uitersten. Het gaat hier niet om het "blauwe bloed" maar om de constante van de genetische bepaling voor een blanke huid gedurende generaties.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)