Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Liefhebben betekent nog niet dat je jezelf weg hoeft te cijferen.

Schrijver: Alida Booij, 5 feb. 2013


Geplaatst in de categorie: filosofie

3,5 met 11 stemmen 157



Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Alida Booij
Datum:
10 feb. 2013
Ja, Monique en Dyenne,
Jullie beiden zien het juist!.
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
7 feb. 2013
JHWHeilloos:
Het valt me op dat jij alleen negatief kan reageren en al jouw reacties afstemt op het geloof. Ik denk dat dit ook de verklaring is van de gekozen naam. JHWH is de Hebreeuwse naam van God. Heel toepasselijk heb je van d H - Heilloos gemaakt. Hieruit zou kunnen blijken dat jij een geloofstrauma hebt opgelopen in je jeugd. Jezelf wegcijferen heeft te maken met het aanvaarden van het Woord van JHWH. Met het aanvaarden van Zijn Soevereiniteit. Hiervoor is nederigheid nodig en om nederig te kunnen worden moet je gehoorzamen aan Zijn Woord. Pas dan kun je jezelf wegcijferen en Zijn geboden onderhouden. Wat je je hierbij kunt afvragen is: Wat zegt Jezus hierover en wat zegt God hierover? De antwoorden kun je vinden in de Bijbel.
Dit heeft niets te maken met onderdanigheid en het "als een schaap" achterna lopen van voorgekauwde - en kerkelijke dogma's. Jij gaat met jouw reactie totaal voorbij aan het scheppingsverhaal.
Je gaat voorbij aan het feit dat Jezus als mens op aarde is gekomen, als de 2e Adam, om de zondeval die door Eva en Adam is veroorzaakt te herstellen. Verder worden de gelovigen en ongelovigen gescheiden als "schapen en bokken", als "rechtvaardigen en onrechtvaardigen", als "de grote - en de kleine kudde". De metafoor "schaap" wordt in de Bijbel gebruikt gerelateerd aan Jezus, die ook "Het Lam" wordt genoemd: "Het Lam Gods ( Agnus Deï )". Jezus heeft Zijn bloedoffer gebracht voor de zondeval van Adam en Eva en daarmee voor die van de gehele mensheid. Jezus heeft zichzelf weggecijferd uit Liefde voor zijn Vader, aan wie Hij onvoorwaardelijk trouw was "tot in de dood", en uit Liefde voor de mens. Want Jezus houdt van de mens. En jij houdt misschien meer van Hem dan je jezelf realiseert. Wat jij wel zou kunnen doen is lering trekken uit de Bijbel, dat je je eigen hart moet toetsen aan het Woord van JHWH en van Jezus. Dit vormt jouw geweten en dan volg je Zijn Woord.
Ga aan de slag met jezelf.
Naam:
J.H.W.Heilloos
Datum:
6 feb. 2013
Nog sterker: als je jezelf wegcijfert blijft er niets over van waaruit je kunt liefhebben.
Het kerkelijke idee van jezelf wegcijferen is niets meer dan jezelf ondergeschikt maken aan voorgekauwde dogma's en ideeën opgelegd door kerkelijke machthebbers.
'De metafoor 'schaap' wordt niet voor niets gebruikt voor een gelovige....
Naam:
Monique Methorst
Datum:
6 feb. 2013
Email:
moi636yahoo.com
Volgens mij heeft deze bewering helemaal niets maar dan ook niets met welke godsdienst ook te maken. Categorie = filosofie.
Het zou fijn zijn als er eens beter gelezen wordt wat er nu precies staat en niet alles op een godsdienstfetisj gooien. Daarmee wordt deze bewering naar mijn gevoel onderuit gehaald. Niet zo leuk voor de schrijfster dus.
Naam:
Dyenne
Datum:
6 feb. 2013
Email:
dyenne72home.nl
Je moet jezelf lief hebben om anderen te kunnen lief hebben.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
6 feb. 2013
Volgens de rooms-katholieke leer ben je daarmee schandalig in overtreding!
Kijk uit!, ze kunnen je zomaar als ketter brandstapelen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)