Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen
Er zijn 14 reacties op deze inzending:

Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
25 mei 2013
Jawel Heilloos, in jouw reactie van 22-05-2013 heb je het wel degelijk tegen Hendrik zelf. Als jouw kritiek dan zijn bewering betreft laat je dan ook in vervolg reacties niet uit over Hendrik in persoon. Ik denk namelijk niet dat jij kunt of moet gaan uitmaken dat Hendrik iemand is die niet tegen kritiek kan, laat staan dat hij zich zo manifesteert. Dit is je eigen beleving en die moet je niet in Hendrik projecteren.
Heb jij je beleving wel getoetst aan de werkelijkheid? Dan kun je misschien ontdekken dat een beleving helemaal niet alleen maar subjectief is. Zijn reactie is het gevolg van het feit dat jij je nog nooit positief hebt uitgelaten over zijn teksten, zoals hij dat zelf aangeeft. Op een gegeven moment komen zulke reacties je de neusgaten uit. Ook al ben je het zelf helemaal eens met jouw standpunt, dan wil dat nog niet zeggen dat je ook gelijk hebt of zelfs maar krijgt.
Hendrik geeft in zijn reactie van 22-05-2013 aan Nico een duidelijke uitleg van wat hij bedoelt te zeggen. Lees ook de reactie van George van 23-05-2013.
En let wel: jij bent de enige die op jouw manier reageert.
Naam:
Hendrik
Datum:
25 mei 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
George, aan Plato's grottheorie had ik in dit verband nog niet gedacht, maar je hebt gelijk: daar lijkt dit veel op. Absolute waarheid bestaat niet, tenminste: niet in dit ondermaanse. Ik denk dat ze wel bestaat, maar in dan in de geestelijke wereld en in Gods bewustzijn.

Wilma: met iemand als Heilloos die al een jaar lang zijn uiterste best doet om mijn teksten af te branden en ook nog verontwaardigd reageert als ik daar niet meer op wil gaan, ga ik echt geen inhoudelijke discussie meer aan.
Naam:
J.H.W.Heilloos
Datum:
24 mei 2013
Merkwaardig toch dat het voor sommigen hier moeilijk is om kritiek te krijgen.
Mijn kritiek betrof de ingezonden tekst en ik richtte me niet op de persoon zoals Klaassens c.s wél doet.
Hoezo is mijn reactie 'negatief' of niet 'normaal'? Opvallend is dat niemand op de inhoud ingaat van mijn reactie.
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
24 mei 2013
Ik ben het met Hendrik eens. Als je nog nooit normaal met elkaar van gedachten hebt gewisseld dan hoeft dat nu ook niet. Alhoewel dat natuurlijk niet helemaal opgaat. Maar Heilloos kan zich wel eens iets positiever uitlaten. Eeuwig negatief is ook zo heilloos en dat niet alleen maar ook nog zielloos. En dat rijmt, of niet soms?
Naam:
George
Datum:
23 mei 2013
Lijkt een open deur maar prikkelt toch. Het is Plato's grottheorie in een ander vat gegoten. Maar Wilma heeft ook een punt: de absolute waarheid, zo-ie al bestaat, is voor aardse wezens te hoog gegrepen. Een object of verschijnsel wordt altijd waargenomen door een subject en is in die zin slechts relatief waar.
Naam:
Hendrik
Datum:
23 mei 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Heer Heilloos: omdat je nog nooit op een open, eerlijke manier met mij van gedachten hebt gewisseld, is er geen enkele reden om op jouw even zinloze als heilloze opmerkingen in te gaan.
Naam:
J.H.W.Heilloos
Datum:
22 mei 2013
Jammer dat Klaassens zich manifesteert als iemand die niet tegen kritiek kan. In plaats van in te gaan op mijn kritiek verlaagt hij zich tot gooien met negatieve termen als 'vilein' en maken van goedkope naamgrappen.
Het is het echt niet erg om een zwakke bewering te uiten, maar wees dan zo sportief om eventuele kritiek gegrond te vinden óf kom met tegenargumenten.
Ik wacht dus die tegenargumenten alsnog af.
Naam:
Hendrik
Datum:
22 mei 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Jan, dat zie je goed: vooral mensen die hun geloof baseren op doorgevingen (in welke vorm dan ook, bijv. d.m.v. het innerlijk woord) hebben de neiging om hun geloof te verabsoluteren. Als dat ook nog samengaat met gemoraliseer en het verketteren van mensen met een andere geloofsopvatting, is het oppassen geblazen.

Met doorgevingen is op zich niets mis, maar alles wat op die manier wordt ontvangen moet wel steeds kritisch worden getoetst en overdacht. Gebeurt dat niet, dan is er sprake van blind geloof, en dat kan leiden tot fanatisme en intolerantie.
Naam:
Jan
Datum:
22 mei 2013
Deze bewering gaat veel dieper dan het op het eerste oog lijkt. Bij sommige gelovige zie je dit namelijk ook, dat hun ervaring volgens hun de absolute waarheid is. Bijvoorbeeld mensen die denken dat ze een doorgeving krijgen van de geestelijke wereld. Deze doorgeving is dan voor diegene de waarheid en verkondigen dit ook als de waarheid. Dit is net zo gebrekkig als de zon op het velletje papier wat Hendrik beschrijft.
Naam:
Hendrik
Datum:
22 mei 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Nico: klopt. Onze waarheid is altijd min of meer subjectief, al zijn er gradaties. In dit voorbeeld wordt het beeld van de zon ook nog vervormd door de dampkring van de aarde. Die afbeelding is 'gebrekkig' omdat ook de lenzen van een telescoop altijd nog (meestal heel kleine) afwijkingen vertonen.

'Heilloos': wat een merkwaardige, vileine manier om te doen alsof een redenering, die op zich helder is, allerlei kronkels en fouten zou bevatten. Je doet je heilloze naam ook deze keer eer aan.
Naam:
Gnoom
Datum:
21 mei 2013
Ik vind dit een subjectieve bewering
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
21 mei 2013
De absolute waarheid bestaat niet en de subjectieve ervaring is nooit gebrekkig.
Naam:
J.H.W.Heilloos
Datum:
21 mei 2013
Wat een merkwaardig pleonasme: ervaring is altijd subjectief en wat een onmogelijke constructie: absolute waarheid bestaat niet.
En waarom het creëren van een beeld van de zon, op welke manier dan ook, 'gebrekkig' is, mag de heer Joost weten.
Kortom, een vorm van zacht gezegd nogal kromme beeldspraak.
Naam:
Nico Noorman
Datum:
21 mei 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
Ja Hendrik daar kan ik wel mee instemmen…, maar…. principieel is er niet zo veel verschil met de zon (in feite licht van 8 minuten geleden) dat door de lens van het oog geprojecteerd wordt op het netvlies en dan door ons brein tot een ‘gebrekkige’ afbeelding gevormd wordt en we vervolgens dat beeld als de zon zelf beschouwen.
Binnen ons zintuiglijke kader (mens en dier) is onze waarheid altijd subjectief al denken we soms dat het de absolute waarheid is wat we zien.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)