Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Wanneer je voor je mening uitkomt,
ben je hard.
Wanneer je zwijgt een binnenvetter,
wanneer je schrijft eerlijk vanuit jezelf:
heeft iedereen wel een mening,
Posi- of negatief.
Uitkomst:
laat een ieder in zijn waarde.

Schrijver: An Terlouw, 3 november 2015


Geplaatst in de categorie: politiek

2.6 met 5 stemmen 129Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
8 november 2015
Ha die Len, om te beginnen met ik volmondig met ons aller Gabrielle eens dat dit een prachtige column is, zomaar zonder meer. Je uitgebreide reactie is een duidelijke. Er zal altijd kaf onder het koren zitten, dat weten we best en vergis je niet: wanneer een reactie wordt ingestuurd die niet "door de redactie komt" zullen we (gelukkig?) nooit weten hoe er gereageerd is.
Maar het is inderdaad makkelijk mensen af te branden, het is nog makkelijker mensen naar beneden te halen. Maar DAAR is dit schrijven niet voor bedoeld. En men mag dan ook best een minder positieve reactie schrijven, maar dan moet het daar bij blijven. Want IK vind, als je iemand af wilt branden doe dat dan persoonlijk middels een mail o.i.d. dat kun je altijd terugvinden. Bedankt voor je uitgebreide reactie, en natuurlijk ook voor de jouwe Gabrielle!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
7 november 2015
Een mooie reactie, Len. Wellicht waard om als column in te sturen, zodat het door meer mensen wordt gelezen.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
6 november 2015
Laat een ieder in zijn waarde, schrijft An. Soms heb ik moeite met deze vurige wens in het kader van een schrijfsite. Sowieso is het kritiek of commentaar geven een mijnenveld. Bijna altijd zijn wij geschokt, pissig, of bedroefd. Ook ik voel mij altijd er ongemakkelijk bij. Af en toe stemt bozig commentaar op mijn werk mij zelfs somber. Dus een onverschillige lamzak ben ik volgens mij op dit punt niet.

Toch vind ik dat wij als schrijvers geen brekebeentje mogen zijn. Schrijven is ordenen, zoeken, en door publiceren zoekt de schrijver contact. In het gewone leven betekent het dat ook voor jou onaangename reacties op je handel en wandel mogelijk zijn. Echter, op schrijfsites zijn schrijvers klip en klaar bezig zich in het openbaar kwetsbaar op te stellen. Anders zouden zij hun rijke gedachten wel noteren in dagboeken met dikke, koperen sloten.

Vaak lees ik hier over 'in je waarde laten'. Maar wat is dat? Ik propageer uiteraard geen scheldpartijen of andere akelige benaderingen. Maar reactie in scherpe taal, of met cynisme, ironie of regelrechte boosheid gebracht? Dat zou toch mogelijk moeten zijn. In soms fel gehakketak in het verleden schreef ik meermalen, dat het mij nooit om de persoon gaat. Veel eerder geldt voor mij de persoon als schrijver of reageerder op deze site.

De schrijver in het werkelijke leven zal hier bijna altijd een goed mens zijn voor partner, kind, huisdieren en met aandacht voor bloemen en vogels in het veld. Maar daar gaat het niet altijd om. Daarom is mijn conclusie, dat exclusief platte en discriminerende commentaren, het best geoorloofd is om met scherpte te reageren. Uiteraard afhankelijk van inhoud en stijl van de bewuste bijdrage. Met deze (persoonlijke) relativering kan zelfs de schrijver 'in waarde worden gelaten'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)