Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

hedendaagse literatuur is meer amusement dan literatuur

Hallo lezers van Nederlands.nl,

Ik ben Sophie en ik zit in zes vwo.

Samen met twee klasgenootjes moeten wij morgen in discussie gaan met drie andere klasgenoten over de stelling: "De huidige literatuur is meer amusement dan literatuur."
Deze discussie is voor een schoolexamen cijfer. Wij zijn natuurlijk veel te laat begonnen, en zijn er dit weekend achter gekomen dat er helemaal niet zo heel veel te vinden is op het internet. Wij zijn wanhopig opzoek naar hulp. Zouden jullie ons alstublieft kunnen helpen?
Alvast bedankt!
We weten dat dit normaal gesproken niet de bedoeling is, maar we zijn echt opzoek naar hulp.

Drie wanhopige vwo'ers zonder argumenten...

Schrijver: sophie, 9 november 2015


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.2 met 5 stemmen 170Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
10 november 2015
Hallo wanhopige kinderen, niet boos worden voor deze benadering, gezien mijn leeftijd mag ik die toepassen. Jammer wel, dat jullie zo laat begonnen aan de opdracht. Joanan had het bij het goede eind, door aan te geven dat je een discussie als deze goed moet voorbereiden en hij was bij uitstek geschikt geweest om jullie bij te staan. Ik kan voor mezelf alleen maar zeggen, dat in feite de geschiedenis zich herhaalt want, ook vroeger werd er te laat gekeken naar wat er gedaan moest worden. Hoop dat jullie wat aan het stukje van Joanan hebben gehad enne: volgende keer vroeger beginnen!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 november 2015
Beste Sophie, je naam betekent 'wijsheid' en je zit nota bene in zes VWO. De stelling is nogal vaag en op vele manieren interpreteerbaar. Ik vermoed, dat hedendaagse literatuur meer bij onze moderne maatschappij aansluit en dat het daardoor voor de doorsnee lezer amusanter is. Je leest liever 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa, dan 'Eline Vere' van Louis Couperus, denken de makers van de stelling. Toch lees ik liever Nescio, dan Hella Haasse. Oude literatuur hoeft niet per definitie minder amusant te zijn, maar als je over een verschil van enkele eeuwen de balans opmaakt, dan is moderne literatuur natuurlijk veel aantrekkelijker voor de moderne mens, gezien het herkenningsvermogen en de begrijpelijke terminologie. Oude literatuur hanteert ook oud taalgebruik en eindeloze volzinnen, wat ook afstoot. Nu leest men meer tussen de regels door. Kort en krachtig taalgebruik is hot, al gaat het nog niet zover als op Twitter, want dat is natuurlijk té minimaal om literair te zijn.
Overigens weet ik niet of je vanochtend nog checkt wat de reacties zijn, of je daar nog tijd voor hebt. Het is wel heel erg kort dag. Hopelijk heb ik je een beetje geholpen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)