Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Wat als de Goden een nieuwe zondvloed hebben bedacht om het Aardevolk te zuiveren? En in plaats van stijgend water en veertig etmalen regenval een nauwelijks waarneembare temperatuurstijging hebben ingezet? Laten we zeggen een geleidelijke pasteurisatie van de Mensheid. En die blatende schapenkudde gaat zich druk maken over fabrieken en automobielen? En met alle lokale Hottentotten in Parijs zitten praten en dineren? En zij zitten geamuseerd af te wachten welke Pavlov reactie hun proefkonijnen nu weer zullen vertonen?

Schrijver: Ton Hettema, 9 december 2015


Geplaatst in de categorie: wereld

3.3 met 10 stemmen 270Er zijn 9 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
16 december 2015
Soms lijkt het, dat bij langere commentaren het etaleren van kennis voorop staat, en de bewering als zodanig naar de achtergrond schuift. Daardoor bestaat het gevaar van verwatering van deze kernachtige rubriek. Uiteraard kan daar anders over worden gedacht.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
14 december 2015
Dag Ton, nu ik jouw bewering nog eens overlees, valt het mij op dat jouw gedachtegang overeenkomsten vertoont met SF-achtige theorieën waarin beweerd wordt dat een hogere beschaving het leven op aarde heeft gebracht of verder heeft ontwikkeld. Af en toe zouden deze wezens, die door hun proefkonijnen als goden worden beschouwd, een bezoek aan de aarde brengen om de gang van zaken hier te inspecteren, waarna eventueel tot een kleine ingreep wordt besloten. Heb je misschien aan die mogelijkheid gedacht, of stel je je die goden heel anders voor?
Naam:
Len Cornelis
Datum:
11 december 2015
Commentaren gaan deels over definities en persoonlijke invalshoeken rond het begrip Goden. Terwijl de bewering volgens mij vooral een scherpe fantasie verwoordt. Niks meer, maar zeker ook niet minder.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
11 december 2015
Joanan, ik heb geschreven dat 'goden' voor mij niet meer zijn dan personifiëringen van menselijke eigenschappen. Dergelijke goden zijn niet te vergelijken met Jezus, die je als het 'gezicht' of de manifestatie van God Zelf kunt beschouwen.

Hildegard von Bingen was één van de grootste mystici die het christendom heeft voortgebracht. Veel voorspellingen, die zij heeft gedaan, bleken nauwkeurig uit te komen. In het Duitsland van de 12e eeuw noemde men haar daarom 'de sybille van de Rijn'.
Op veel gebieden was zij vernieuwend. Dat geldt o.a. voor haar composities, haar kruidengeneeskunde en haar geschriften over de invloed van de sterrenwereld op de mens. In de film "Vision" wordt een redelijk goed beeld van haar geschetst. Ik kan jou die film zeker aanraden.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
11 december 2015
Maar Hendrik, als je niet in het bestaan van goden gelooft, wat stellen je onlangs gepubliceerde 'verhalen' dan nog voor?!. Als je God niet weet te absorberen en uit te stralen, dan blijft God een verre Afstandelijke. Jezus wist/weet dat wij mensen Godgelijk zijn en dat zei hij uit ervaring. We hebben als mens namelijk net zoveel magische krachten als God, alleen moeten we die eerst zien aan te boren. De spraakverwarring is weer compleet. Door de Heilige Geest geïnspireerd/bezield worden lijkt me een waar criterium. De hoogsthysterische non Hildegard was een frigide praatjesmaakster, die je zeker in onze tijd onterecht aanhaalt. Die kreeg bij een grassprietje al visioenen. Ze had blijkbaar ook het verhaal over Noach en zijn Ark gelezen, dacht dat dat nog wel een keer zou gebeuren, o wee, hoe origineel! Zolang we de koortstemperatuur maar op afstand houden!..
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
10 december 2015
Ik geloof niet in het bestaan van 'goden', want daarbij stel ik me vooral gebronsde figuren uit de Griekse en Romeinse oudheid voor. Voor mijn gevoel zijn dat personifiëringen van menselijke eigenschappen. Waar ik me wel in kan vinden is het idee dat er een verband bestaat tussen het niveau van het morele handelen van de mens en de rampen waaraan we worden blootgesteld. Dat is een gedachte die je al in eeuwenoude mystieke teksten tegenkomt. Zo schreef de Duitse mystica Hildegard von Bingen al in de twaalfde eeuw dat de aarde door toedoen van de mens getroffen zou worden door enorme overstromingen.

Een heel andere invalshoek kom je in sterrenkundige literatuur tegen. Astronomen discussiëren namelijk al jaren over de vraag of de temperatuurstijging op aarde het gevolg is van veranderingen in de zonneactiviteit. Ook op veel andere planeten in ons zonnestelsel schijnt de gemiddelde temperatuur te zijn gestegen, al wordt dat meestal aan toevallige factoren toegeschreven.
Zie daarvoor o.a. www.livescience.com/1349-sun-blamed-warming-earth-worlds.html
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 december 2015
Ik ben het met Gabriëla eens, wij mensen zijn Goden en het is dan ook aan ons om de aarde van destructieve vervuiling en leegroof te redden!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
9 december 2015
De grote grap is dat we zelf de goden zijn.

Namasté, Ton.
(de god in mij groet de god in jou)
Naam:
Len Cornelis
Datum:
9 december 2015
Mooie, spitse en fantasierijke bewering, Ton. Idee: haal alle vraagtekens weg. Maak er nog meer een 'bewering' van.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)