Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Liefde kan per definitie niet te groot zijn. Te groot wil zeggen dat iemand er het slachtoffer van wordt en dat is in strijd met de essentie van liefde.

Schrijver: Jacob van Schaijk, 12 maart 2016


Geplaatst in de categorie: liefde

3.4 met 9 stemmen 211Er zijn 13 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
16 maart 2016
Jacob, we hebben inderdaad langs elkaar heen gepraat. In de grond bedoelen we wellicht hetzelfde. Met dank voor je reactie op mijn autobiografie van 29 december jl. In een mogelijke column zal ik zaken verder uitwerken. Maar ik weet even niet wanneer ik daaraan toekom. Het schrijven onder druk gaat me tegenwoordig niet meer goed af. Maar voor wie het interesseert: een tipje van de sluier staat opgelicht in mijn gedicht van 13 juni 2015 op gedichten.nl
Naam:
Jacob
Datum:
15 maart 2016
Gabriëla, sorry dat ik je naam verkeerd heb geschreven. Eerst wel goed, de tweede keer fout. Waarschijnlijk gevolg van een van mijn vele black outs.

Heb ik je insteek niet goed begrepen? Nogmaals sorry. Ik heb je reactie herlezen, maar geen verwijzing naar de maatschappelijke context gezien.

Is mijn bewering romantisch, rozengeur en maneschijn? Hoe kóm je erbij. Volgens mij kenmerkt waarachtige liefde zich ook door zelfrespect. Dat wil zeggen dat een vrouw een man die haar mishandelt en verwaarloost zo spoedig mogelijk zou moeten verlaten.

Maar we praten waarschijnlijk langs elkaar heen. Mijn visie op liefde is heel sterk bepaald door het boek van Erich Fromm dat ik hieronder heb genoemd. Ik heb geen idee waar de jouwe door is bepaald. Maar we praten waarschijnlijk langs elkaar heen, dus ik stop er nu mee.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
15 maart 2016
Goed lezen is ook niet iedereen gegeven, Jacob. Daar hoeft een mens niet ziek voor te zijn. Zo heet ik NIET Gabriëlle. Mijn insteek voor mijn reactie heb je ook niet helemaal goed begrepen. De voedingsbodem voor ongezonde relaties creëren we met z'n allen in onze samenleving, onder andere door dit soort rozegeur en maneschijn beweringen. Maar er is meer aan de hand waardoor ongezonde relaties ontstaan. Het voert te ver dat hier in een reactie uit te leggen. Misschien besteed ik er nog een keer een column aan.
Naam:
Jacob
Datum:
15 maart 2016
Gabriëlle, Oké. Ik ben uitgegaan van een geestelijk gezonde lezer. Iemand die ziek is, leest hem misschien heel anders dan de bedoeling is.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
15 maart 2016
Jacob, wat ik probeer duidelijk te maken is dat jouw uitspraak gevaarlijk is voor mensen die in een dergelijke relatie zitten. Dat die relatie niet gezond is, mag duidelijk zijn. Maar jouw bewering heeft voor mensen in zo'n relatie eenzelfde effect als een fles wijn voor een alcoholist. Want ze hebben wel degelijk het gevoel van elkaar te houden. En één van beiden houdt wel degelijk teveel van de ander, ten koste van zichzelf. Jouw bewering doet zo iemand alleen maar geloven dat ze nog meer van de ander houden moet en dat dan alles wel goed komt, en dat is echt puur vergif. Liefde is alleen gezond als het een liefde in balans is. Teveel liefde is geen balans. Het maakt inderdaad ziek. Dus maak van het woord liefde dan ook geen roze sprookje wat het niet is.
Naam:
Jacob
Datum:
15 maart 2016
Gabriëla, waar jij op doelt is geen liefde. Dat is een ziekelijke afhankelijkheidsrelatie. Mensen, vooral vrouwen, plakken door soms het etiket liefde op. Misschien om zich bevestigd te voelen in hun slachtofferrol.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
15 maart 2016
Teveel liefde bestaat wel degelijk. Het betekent dat verhoudingen uit balans zijn en dat is heel ongezond. En ik zeg dit met klem, want jouw geromantiseerde bewering kan letterlijk levensgevaarlijk zijn voor mensen, vaak vrouwen, die gevangen zitten in een relatie waarin ze teveel investeren in de liefde. 'Houden van' wordt in zulke relaties tot puur vergif.
Naam:
Jacob
Datum:
14 maart 2016
Wilma, ik heb daar gekeken. De stijl spreekt mij niet zo aan. Een heel helder boek over de liefde is "Liefde, een kunst, een kunde" van Erich Fromm. Het is wel een oud boek, maar het lijkt mij niet achterhaald. Ik heb het als heel leerzaam ervaren.
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
14 maart 2016
Email:
whbdebruinegmail.com
Google: www.squisse.com/de-essentie-van-liefde-is
Naam:
Jacob
Datum:
14 maart 2016
Goed zo -)
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 maart 2016
Commando bij nader orde begrepen, generaal, tot uw orders! soldaat Rutgers.
Naam:
Jacob
Datum:
13 maart 2016
Lees nog een keertje wat er staat, Rutger!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 maart 2016
Jij hebt het over geveinsde, psychotische en ingebeelde liefde, maar echte liefde kan niet groot genoeg zijn!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)