Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Bruin en blank

De huidige gewoonte van media om te schrijven over wit en zwart in plaats van blank en bruin verscherpt onnodig het dichotome denken over mensen met een verschillende huidskleur.

Schrijver: Piet Ris, 4 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.0 met 5 stemmen 1.057Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Rabin Gangadin
Datum:
29 november 2020
Ik meen te weten waardoor dit alles komt. Aanjager van de aanduiding WIT voor blanken is de Surinaamse rijmelaar Julian S. Wit geweest (toepasselijke naam overigens in ironische zin). Hij vond dat degenen die niet uitgesproken ZWART zijn, bijvoorbeeld licht bruin, matig bruin, etc.) door blanken keihard voor zwarten werden versleten. Julian Wit was toevallig zelf wel ZWART en niet eens bruin of donker-oerwit.
Zelf snap ik wel dat het voor blanken een enorme opgave is om de kleine nuances in de kleur zwart zoals hij die opvat, accuraat aan te geven. Dan maar zwart!

Zelf heb ik een keer gepresteerd om in mijn studententijd een medestudent een auto die voor het verkeerslicht stond, aan te wijzen door te zeggen: "die ene zwarte auto daar ... ". Hij corrigeerde mij meteen met een: "maar dat is niet zwart maar donker bruin ... ".

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)