Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

De taak van Bergkamp

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp zou er goed aan doen als zij zich zou concentreren op voorstellen voor een werkbare samenstelling en efficiënte werkwijze van de Tweede Kamer en ordentelijke debatten.
Laat haar met voorstellen komen voor b.v.:

- maximaal 10 partijen in het parlement
- eenlingen niet een zetel laten innemen als zij hun fractie verlaten (Omtzigt - De Haan)
- niet een jaar lang ministers in een crisissituatie een dag en avond lang voor de voeten laten lopen met ellenlange debatten vol detailkwesties, die steeds herhaald worden
- Kamerleden de mond snoeren die oneigenlijk gebruik maken van hun zetel ('nepparlement'- 'tribunalen' etc.)

Schrijver: O.U. Deis, 9 januari 2022


Geplaatst in de categorie: politiek

5.0 met 1 stemmen 169Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
10 januari 2022
Zowel de commissie Remkes als de commissie Van der Staaij schreven eerder nuttige voorstellen om het functioneren van het Parlement te verbeteren en aan te passen aan de nieuwe tijd. Mij is weinig tot niets bekend tot welke discussie dat heeft geleid en welke delen van dat intense nadenken zijn overgenomen. Ook neem ik aan, dat voor minder partijen (als je dat al zou willen) de Kiesdrempel moet worden gewijzigd. De nachtelijke debatten zijn inderdaad gruwelijk. Soms lijkt het strategie om murw geworden politici over een streep te sleuren in die kleine uurtjes. Detailkwesties eindeloos herhalen: nee, natuurlijk niet. Maar helaas, uitvoeringskwesties negeren, kan ook weer rampzalig zijn (belasting wetgeving, Toeslagen). Kamerleden echt de mond snoeren is lastig. Kwalijke uitspraken op bekwame manier weerspreken is nodig. Met daarnaast aanscherping van regelement. Geen dreigtaal dus. Het blijft ook wel balanceren tussen openheid en een zeker fatsoen. Eigenlijk is de bewering te veelomvattend voor dit onderwerp. De bewering schurkt in mijn waarneming redelijk aan tegen het 'gezonde volksgevoel'. Wat op zich legitiem is.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)