Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Doorgeschoten openbaarmaking?

Zou het zo kunnen zijn dat we te ver zijn doorgeschoten in het verplicht openbaar maken van alle brieven, aantekeningen, telefoontjes, apps, mails, sms'jes van bewindspersonen?
Wat kost dit niet aan tijd en geld van ambtspersonen, archiveerders, wob-beantwoordenaren, onnozele Kamerdebatten met gefrustreerde oppositiedrammers etc. etc.
En wordt wantrouwen in de beleidsmakers hiermee niet geïnstitutionaliseerd?

Schrijver: O.U. Deis, 21 mei 2022


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 11 stemmen 308Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
28 mei 2022
Ik behoefde 'geen zoden aan de dijk' te zetten in mijn reactie. De weerzin tegen de Haagse politiek dateert al lang voor dit sms gekrakeel. Dit gesputter is zeker niet de oorzaak van het breed gevoelde wantrouwen. Dat kent een langere voorgeschiedenis, helaas. Uiteraard ben ik geen fan van de huidige premier. En nee, ook andere politieke clubs droegen bij aan een pakket dramatische missers. De premier is nu eenmaal de eerste onder zijns gelijken. En de achtereenvolgende kabinetten dragen zijn naam en signatuur. De bozige reactie van de premier mag wellicht op een enkel punt begrijpelijk zijn, in het licht van de afgelopen jaren is het opgefokte boosheid die (op mij) weinig tot geen indruk maakt. De bewering komt ook mij gemakkelijk over. Overal piepen de reacties in de trant van 'moet dat nou'. Zie verder mijn argument van de lange voorgeschiedenis. Dus in die zin vind ik deze bewering- met voldoende respect- wel erg gemakkelijk.
Naam:
O.U. Deis
Datum:
28 mei 2022
Ik denk dat Berglust hier ook doorschiet.
Hij is kennelijk geen fan van onze premier en hij gaat vol op het gaspedaal dat door de 16 (!) oppositiepartijen ook al volop wordt ingedrukt bij de Kamerdebatten. Berglust ziet nog niet in dat deze structurele vorm van aanvallen van bestuurders het vertrouwen in alle politici doet kelderen.
Het schrijven van een bewering is redelijk simpel: daarin heeft Berglust dan wel weer 100% gelijk. Het is geen beschouwing of betoog. Ook hierbij zet de ongetwijfeld goedbedoelde bijdrage van Berglust geen zoden aan de dijk.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
27 mei 2022
Neen, is niet doorgeschoten. Hier is sprake van een al jaren bestaande nonchalance ten aanzien van transparantie. Gaat niet om paar berichtjes, of lastig vallen van ambtenaren. Gaat om de stijl en inhoud van leiderschap. Deze heeft helaas de achterliggende jaren flink veel dramatische missers gekend. Met veel negatieve impact op de 'gaafheid' van dit land en het welzijn van bewoners. Dan lijkt mij het met kippendrift reageren op kritiek op een stoffige Nokia en enig geklungel met sms'jes terecht een moment om als Parlement kritisch bij stil te staan. Tegen de achtergrond van zoveel ingrijpende verkeerde besluiten in de diverse kabinetten zeker wel gepast. Het is te gemakkelijk om dit als onbetekenend geneuzel te beschouwen. Maar het maakt het schrijven van een Bewering wel lekker simpel, lijkt mij.
Naam:
Ben Noordeling
Datum:
22 mei 2022
Prima bewering. Wantrouwen schijnt tegenwoordig het uitgangspunt te zijn in al die Kamerdebatten. Het peuren in allerlei berichten met vaak het doel om iets smeuïgs op de kop te tikken door journalisten waar Kamerleden dan weer gretig bovenop springen is verontrustend. Uiteraard kan de WOB ook in veel gevallen nuttig zijn maar van doorschieten is zeker sprake.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)