Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Twee te verwachten zetels voor FvD.

Er zit een merkwaardige discrepantie tussen het aantal leden van Forum voor Democratie - de politieke partij met de meeste leden - en het te verwachten aantal zetels in de Tweede Kamer volgens de laatste prognose namelijk twee.
Hoe dat komt? Wie het weet, mag het uitleggen.

Schrijver: O.U. Deis, 18 december 2022


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 1 stemmen 110Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
18 december 2022
Een poging:

Het aantal leden van FvD ligt nu rond de 60.000 (en is nog steeds groeiende). De kiesdeler ligt ongeveer rond de 70.000. Dus als alleen de leden op FvD zou stemmen zouden ze niet eens 1 zetel weten te bemachtigen.
Dat geldt trouwens voor de andere partijen ook. Gebaseerd op het aantal leden zou geen partij de kiesdrempel halen. Het aantal leden van een partij is dus geen goede indicator voor het aantal zetels. De leden van alle partijen zorgen slechts voor 5 zetels. Dus 145 zetels komen van niet leden.

Wel kan het zijn dat de kernleden van het FvD fanatieker (trouwer) zijn in hun partijbeleving dan bij de meeste andere partijen. Het (extreem) rechtse gedachtengoed lijkt in Nederland meer voet aan de grond te krijgen door een groeiend gevoel van onlust en onmacht bij veel mensen.
Het geldt m.i. echter ook dat het FvD door hun groeiende extreme opstelling op veel gebieden het vertrouwen bij veel mensen (niet leden), die aanvankelijk gecharmeerd waren van vooral Baudet, gestadig wegebt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)