Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

PIETER

Pieter komt met een partij, zo lijkt het althans, waar iedereen van welke huize zich in kan vinden.
Nieuwe bestuurscultuur, nieuwe kieswet, kiesdrempel, referendum, minimum bestaanszekerheid armoedebestrijding aanpakken de woningnood en onderwijs en zorg. Milieu heb ik nog weinig over gehoord. Hij verbindt de echte ware oprechte politici die het gekonkel van de huidige politiek zat zijn. Het grote voordeel is dat de formatie van een nieuw kabinet een fluitje van een cent is, omdat zij die ook echt beter willen zich bij hem zullen aansluiten. Van sommige partijen blijft vermoedelijk bijna niets over – D’66, PvdA, CDA. Nu moet hij Mona Keizer en Renske Leyten nog zien te strikken en dan zit hij gebeiteld.
Ik wens Pieter veel succes en een mooie toekomst voor ons land, want zoals het tot nu toe ging komen we niks verder.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 22 augustus 2023


Geplaatst in de categorie: politiek

4.5 met 2 stemmen 109Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
24 augustus 2023
Beste O.U. Deis, u geeft mooie voorbeelden. Ik kan me ook nog Lubbers herinneren die openlijk te kennen gaf niet op Elco Brinkman te stemmen en zijn carrière om zeep hielp. De glibber en wonderboy Camiel Eurlings die z'n vriendin afroste. En nu weer de affaire met Omtzigt. Ik ben bang dat veel CDA ers deze 'vreemde' praktijken een beetje zat zijn. Het 'echte' gezicht werd goed weergegeven met de vrouw Mona Keijzer - moeder van meerdere kinderen en vrouw - een ideaal plaatje. Zij had iets behoudens en tevens iets moderns in zich. Helaas lieten haar collega's haar zakken. De grootste fout die men in die partij heeft gemaakt. Zij had het CDA nog enigszins kunnen redden. Wat dat betreft pakt de VVD het wel slim aan. Een stevige Nederlands Turkse kordate jonge vrouw naar voren schuiven. Het zal hun weinig zetels doen verliezen eerder doen winnen.
Het kunnen wel eens heel spannende en opwindende verkiezingen worden, dat durf ik wel te voorspellen. De rest is afwachten.
Naam:
O.U. Deis
Datum:
23 augustus 2023
Ik zie Balkenende nog zitten bij het debat, waarbij Melkert onderuit ging tegen Pimmetje.
Balkenende was dus toen al partijleider van het CDA en mede door de tragische dood van Fortuyn later premier.
Hoekstra is geen premier geweest en zal het waarschijnlijk ook niet worden.
Mensen hebben uiteraard het recht voor een andere partij te kiezen dan voor de partij waarvoor ze jarenlang in de Kamer of in een provinciaal bestuur hebben gezeten.
Maar ik betreur dat ze niet de moed hebben gehad het CDA van binnenuit te hervormen.
Het CDA heeft vaak voor een liberale koers gekozen in plaats van voor een sociale koers te gaan.
De oudere lezers herinner ik er nog maar eens aan hoe de rechtse Schmelzer (KVP) zijn eigen linkse premier Cals (KVP) de politieke nek omdraaide.
Ook partijleider Verhagen vond ik uitgesproken rechts en Wopke zou zeker ook een gewaardeerd VVD-lid kunnen zijn.
Gelukkig hoor ik nu van Bontenbal, de nieuwe man bij het CDA die een goede entree heeft gemaakt, woorden die veel beloven op sociaal terrein.
Ik voorspel dat Omtzigt weinig anders gaat bereiken dan verdere versplintering in het het toch al zo verdeelde politieke landschap.
Naam:
catrinus
Datum:
23 augustus 2023
Beste O.U.Deis, u geeft wel een heel slecht voorbeeld. In de politiek noemen ze zoiets een one issue partij. Inderdaad heeft men de tijd gehad om het CDA van binnenuit te veranderen, maar blijkbaar was dat niet mogelijk. Het is vaak genoeg gebeurd dat iemand van buitenaf premier werd - ik denk dat bij uw partij Balkenende ook zo iemand was en eigenlijk Hoekstra ook. Het is gewoon eerlijk om zoiets vooraf aan te geven. Er zijn niets voor niks bij diverse partijen mensen opgestapt omdat men door te veel gedraai z'n eigen partijstandpunten niet meer herkent of omdat men vind dat er te veel moet worden ingeleverd. De gedoodverfde opvolger van Rutte houdt niet voor niks voor gezien.
Pieter Omtzigt voelt aan wat het volk wil ook wat betreffende het asielbeleid. Het zijn allemaal duidelijke standpunten. Beter dan oude wijn in nieuwe zakken gieten zoals meneer Bontenbal wil. Trouwens ik vind hem goed overkomen, geen glibber zoals b.v. Hoekstra of teflon Rutte.
De door u genoemde 'overlopers' zijn allemaal 'ontevreden' CDA'ers. De partij had in eerdere peilingen al veel verloren, zelfs toen Pieter z'n partij nog niet in zicht was. Helaas zal een partij als de VVD de grote oppositie voor NSC worden. Die partij zal niet zoveel stemmen verliezen omdat, de rijken steeds rijker worden en die stemmen dus VVD. Maar veel ontevredenen ,'overlopers', volgens u, zullen zich in dat wat Pieter wil herkennen.
Het CDA zal helaas voor u. een splinterpartij worden en voorlopig blijven.
Wel moet ook ik kritisch blijven richting NSC - laten ze eerst maar eens met een helder partijprogramma komen. Maar dat komt vermoedelijk wel goed. De bedoelingen van Pieter Omtzigt lijken me zuiver en dus moet we hem een kans geven en niet bij voorbaat al bij de enkels afbreken. Kom op een beetje positief blijven toch?
Naam:
O.U. Deis
Datum:
22 augustus 2023
Grappige bewering: een partij voor iedereen!
Doet me denken aan de Tegenpartij van Van Kooten en De Bie: 'iedereen rijk, geen gezeik'.

Minder grappig vind ik dat
- het politieke landschap niet wordt vereenvoudigd door deze nieuwe partij van Omtzigt die voornamelijk bestaat uit overlopers van het CDA, die tijd genoeg hebben gehad het CDA van binnenuit te hervormen
- een partijleider, die geen premier wil en kan zijn, geen goed aanspeekpunt is in de komende debatten
- een partij, die wel meedoet maar redelijk klein wil blijven, een grondprincipe van de democratische rechtstaat aantast rondom verkiezingen (vacante zetels etc.)
- in de bewering staat dat politiek gekonkel moet ophouden. Natuurlijk is dit voor veel Haagse politici in verkiezingstijd een soort mantra: Stop met het 'Haagse gedoe' en het ‘Achterkamertjesoverleg’. Maar als je wat meer verstand hebt van de politieke werkelijkheid, dan weet je dat politiek altijd gepaard ging, gaat en zal gaan met onderhandelingen, compromissen, niet na te komen beloftes, invloed van belangengroepen, persoonlijke ambities etc. etc.
Politiek is niet voor domme mensen: daarvoor is politiek een te gecompliceerde bezigheid.
Vandaar dat het afgeven op politieke gebruiken veelal plaats vindt door populistische politici - met als grote voorganger in deze de heer D. Trump (VS) - : zo trachten ze de mensen die het allemaal niet kunnen volgen te paaien.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)