Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Proportioneel?

Bij de beoordeling van de vraag of het door Israël uitgevoerde geweld tegen Gaza proportioneel is ten opzichte van de terreurdaden van Hamas op 7 oktober is het niet alleen het aantal doden dat telt (meer dan 16.000 tegenover 1400).

Maar het is ook reëel te beseffen dat het hier geen oorlog betreft tussen twee landen met twee legers (zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne).
Gaza is een superdichtbevolkte kuststrook zonder controle over het eigen luchtruim: met een relatief kleine militante groepering (Hamas) maar ook met een groot aantal 'gewone' burgers waarbij Israël praktisch elk aspect van het leven in Gaza controleert.

Schrijver: Wim de Wijs, 8 december 2023


Geplaatst in de categorie: geweld

5.0 met 1 stemmen 150Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
8 december 2023
“Proportionaliteit” is in mijn ogen een onbruikbaar begrip in oorlogssituaties Wim. Het zou moeten duiden op een soort van redelijke rechtvaardiging in je optreden in verhouding tot de agressie waaraan je werd blootgesteld. Een soort van “pappen en nathouden” beleid. Bovendien wie bepaalt wat proportioneel is: een onmogelijke opgave lijkt me omdat een veelheid van invalshoeken (de initiator, de mate van agressie en wreedheden, de doelstellingen, de godsdienstige opvattingen etc. etc.) door iedereen op verschillende wijze kan worden geïnterpreteerd en ingevuld. Proportionaliteit wordt dan een niet vast te stellen en inhoudsloos gegeven en is inderdaad zoals je zegt niet alleen in getalletjes te vatten.

Zou "proportioneel" optreden in de Eerste een Tweede Wereldoorlog tot een oplossing hebben geleid? Of is dan "níét proportioneel" optreden gerechtvaardigd omdat men vindt dat de “bad guy” duidelijk kan worden aangewezen?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)