Inloggen
voeg je column toe

Columns over overig

Stier

In een nieuwbouwwijk kom ik ter wereld. Binnen acht dagen worden in het begin van onze straat vijf stieren geboren. Later komt er nog een geïmporteerde bij. We komen met zijn zessen in dezelfde klas. Een klasje van slechts zestien kinderen. Met overhand vormen we de grootste kudde. We hoeven elkaar nooit iets uit te leggen. Een stier houdt vooral niet van veranderingen. Zonder problemen loopt hij of zij steeds hetzelfde rondje. Lekker grazen in het weiland. Als een goudvis verwondert het zich iedere keer weer om dat prachtige kasteeltje. Het blijft fascineren. Als we twaalf zijn, gaan de hekken om ons weiland open. We krijgen er allemaal mee te maken dat niet iedereen zo van kasteeltjes kan genieten. Bijna dertig jaar later zit ik met een stier in een café. Ik heb er gelukkig aardig wat om me heen verzameld door de jaren heen. Soms herken ik ze ook. Ik vertel haar over mijn bijzondere straat en klas. Natuurlijk deelt zij mijn visie over moeite met veranderingen. Ze zegt stellig: 'het ging toch goed?'

Ik stuur foto's van een gevoelige plek op mijn hak naar mijn voetspecialist. 'Van wie of wat kun je maar moeilijk afscheid nemen?' krijg ik als reactie terug. Zulke woorden verbazen me natuurlijk niets. 'Wij' zetten vaak de hakken in het zand.

Op een zondagochtend fiets ik door het grensplaatsje Elten. Vooral bekend van de boternacht van 1963. Ik rijd langs de bakker. Een rij tot ver op straat. Nederlanders en Duitsers door elkaar. Veel mannen. Op pad gestuurd of de hectiek ontvlucht. Romantische, verplichte of verzoenende broodjes. Echte Duitse. Een begrip. Al decennia lang een vaste waarde. Ik recht mijn rug. Tevreden herkauw ik.

Schrijver: René Turk, 19 januari 2015


Geplaatst in de categorie: overig

2.0 met 1 stemmen 126



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Desiree
Datum:
22 januari 2015
Leuk René! Lieve groet van die ene stier.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)