Inloggen
voeg je column toe

Columns over actualiteit

GROEN GRAAN EN GENEUGTEN

De kerk van Giessenburg heeft brede, witte kunststof kozijnen en een kerkklok die niet in het midden van de toren zit, maar helemaal rechts.
In de Dorpsstraat, op nummer 55, zit een zeer royaal opgezette winkel met tweedehands boeken. Zeer de moeite waard er een kijkje te nemen. Veel religieuze gedichtenbundels en streekromans, maar ook koren tussen vermeend kaf. Een kast geschiedenis en boeken van Isabel Allende en Midas Dekkers.

Verderop in de Dorpsstraat bevindt zich op nummer tien het Museum Het Rechthuys; een bezoek meer dan waard. Helaas is het alleen op woensdag- en zaterdagmiddag geopend. Tot acht september is er een leuke, gevarieerde verzamelingen expo. Van vliegenmep tot lampetkan tot filmsterrenpaatjes en van alles daartussenin, zoals Maria’s met kind uit verschillende landen.

De vaste tentoonstelling geeft je een geanimeerde gids mee die van alles weet te vertellen. Het meten van hooibroei komt aan bod, de doofpot bij de houthaard, waarin het hout werd gestopt bij het slapengaan, de verschillende hoefijzers voor de paarden, voor elk seizoen een ander. In de winter met punten zodat het paard niet uitgleed als het de arrensleeën over de bevroren veenrivier de Giessen trok en dus over om en nabij veertig cm dik ijs.
Een paard dat richting schapen wilde draven en om dat te voorkomen een blok met ijzeren ketting aan een been kreeg, zodat het alleen rustig kon stappen.
Het hete hangijzer waaraan de zware ketel boven het vuur hing, de doodshemden die een bruidspaar kreeg uitgereikt als het trouwde, de kleine witte hemdjes met een zwart strikje voor overleden baby’s en kleine kinderen.
Je oren tuiten van alle verhalen en je komt met een schat aan nieuwe informatie thuis: de evacuaties tijdens de watersnoodramp in 1953, de enorme lange pijpenla, ingebouwd in de grote tafel, waarin een heel lange, witte pijp paste. De uitgesleten drempel bij de toog van het in het museum weer opgebouwde, oude café, ontstaan doordat de waard zo slofte en zelfs de oude kerktorenklok van Schelluinen hangt in het museum en loopt en luidt. Op zolder bevinden zich bodemvondsten uit de 15e en 16e eeuw. Met veel liefde werkte een vaste groep mensen eraan om uit de enorme hoeveelheid scherven borden, potten en kannen weer aan elkaar te lijmen.

Uit bovenstaande kun je destilleren hoe sommige spreekwoorden en gezegdes ooit verzeild zijn geraakt bij stedeling en plattelander: iets in de doofpot stoppen, dat is een heet hangijzer, hij / dat is een blok aan mijn been, hetgeen betekent iets verzwijgen, een netelige zaak zijn en last bij het voortgaan ervaren!

Aan dit alles ging de lang gekoesterde wens om De Graanbuurt in Giessenburg te bezoeken vooraf. Voor de liefhebbers van brocante, kleding, sieraden, vintage en overheerlijke appeltaart en cappuccino die een dikke tien verdienen, moet je daar zijn. Zoek je een ijzeren of metalen sierhek voor je tuin, geheid dat je het vindt. Zoek je een tuinbeeld of fontein, dan geldt daarvoor hetzelfde. Bloemen, geen probleem. Lantaarnpalen, sokkels, Hagenaartjes (straatpaaltjes) en wat te denken van een oranje hottub die maar 75 kg weegt en ook te huur is? Oude Puchs en oldtimers?

Het is indertijd allemaal begonnen met de oude Stoomgraanmaalderij. Daar waar de boeren met schepen hun lading kwamen lossen. In de jaren zeventig werd deze opgekocht, schoongemaakt en werden er oude, antieke, materialen aangeboden. In de loop van de tijd kwamen er ook boerderijen vrij en daarin vestigden zich talrijke ‘uitdragerijen’ en winkeltjes. Nu kun je dus landelijk winkelen in de Graanbuurt. De oude dorpskern van Giessenburg werd er overdekt nagebouwd. Dan is er ook nog Rederij Giessenstroom die rondvaarten aanbiedt.
Giessenburg, met zijn landelijke rust, theetuinen en B&B’s rondom. Voor een leuke dag uit.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 3 juni 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 3 stemmen 681



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)