Inloggen
voeg je column toe

Columns over maatschappij

Welvarend Grijs in televisieprogramma: ‘We zijn er bijna’

‘Heel veel van onze pensionado's hebben het zo slecht nog niet. Want dit is maar het topje van de ijsberg. Goed pensioen, eigen huis, veel te grote auto's, dito caravans, movers, allemaal een elektrische fiets en 24 uur per dag vrije tijd’, schrijft Heleen Bervoets in reactie op de gisteravond uitgezonden aflevering van sloom televisie: ‘We zijn er bijna’ van Omroep Max. Was in vorige buitenlandse reizen van de club ouderen nog wel eens een mankement te zien in de vorm van een oudere of kapotte caravan of anderszins ongemak, in deze Coronatrip door eigen land was het een en al gezapige welvaart wat de trage klok sloeg. Hoewel na enig gewandel en gefiets wel een verzuchting te horen was over leeftijd. Dus wel toe zijn aan beentjes omhoog.

Direct pakte de camera daarop beelden van slapende ouderen, welke met zwaar achterover gekantelde stoelen beelden van rust en zorgeloosheid demonstreerden op de camping. Een andere pikante reactie op het programma : ‘We zaten te kijken naar de daders van de klimaatcrisis en dat je daardoor met geheel andere ogen naar een dergelijk programma kunt kijken.’ Vele andere reageerders op internet vinden het prachtig hoe in bijna een uur uitzending nauwelijks iets gebeurt, behalve eitjes koken, wasjes doen, rusten en kletsen. Overigens niets verkeerds aan kamperen. En natuurlijk halen ook ouderen daar plezier en ontspanning uit. Maar toch. Zet even een andere bril op, dan kan irritatie oplaaien. Immers een zekere zelfgenoegzaamheid in deze groep bofkontjes valt wel te bespeuren.

Zo zijn er vast kijkers welke door de schandalige woningramp in welvarend Nederland worden getroffen. Dan kijken zij- als ze al televisie hebben- heel anders naar ‘We zijn er bijna’. Het programma onderstreept namelijk onbedoeld, dat een deel van de pensionado’s in Nederland zich redelijk luxe kan vermaken. Hetgeen ze overigens gegund is. Maar om daar een uur naar te kijken? Jongeren reageren- voor zover mij bekend- nog niet op dit trage programma. Maar voorstelbaar is, dat vooral deze categorie enorme jeuk ontwikkelt bij het zien en horen van ervaringen bij de luxe caravan- en camper reizigers van ‘We zijn er bijna’. Nu ja, het programma kun je zien als een vorm van camp. Zo sloom, zo niet urgent, zo verwend, dat het weer lollig wordt en ongevaarlijk.

Dat is uiteraard geenszins de bedoeling van de krasse deelnemende reizigers. Zie echter de huidige context van Corona, toeslagen schandaal, woningramp, politieke slapte en trage formatie, toenemende steekincidenten, stijgende armoede bij kinderen en de scherpe kloof tussen hebbers en niet-hebbers. Ja, dan scoort ‘We zijn er bijna’ als vlucht uit de realiteit uitstekend. Maar ook bij mij wringt en schuurt dan het overdadig etaleren van ‘genieten’ en welvaart. Mogelijk ben ik stinkend jaloers. Ook al gun ik iederéén dit boffen.

Schrijver: Freek Berglust
12 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.6 met 14 stemmen 408Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Richard Bahl
Datum:
16 augustus 2021
Je klaagzang komt toch een beetje over als een vorm van jaloezie. Mogen deze ouderen dan niet genieten met redelijk dure spullen en auto's? Zij leverden toch ook een bijdrage aan de samenleving? Tenzij je vindt dat een flink deel profiteert van de totaal vastgelopen woningmarkt. Huizen werden steeds meer waard, tot op het belachelijke af. Waardoor enig vermogen opbouwen voor deze leeftijdsgroep een eitje bleek.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)