Inloggen
voeg je column toe

Columns over actualiteit

Roeptoeters Rond Binnenhof

De ogenschijnlijk eenzame strijder tegen onrecht en vechter voor de rechtsstaat in brede zin is Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Recent in het nieuws vanwege zijn aanklacht tegen het oerwoud van ruim 800 voorlichters, welke dagelijks in de weer is om politici uit de wind te houden, in de zon te plaatsen en te behoeden voor een symbolisch nat pak bij blunders. De volgens sommigen irritante Omtzigt is nu ook indirect weer in de media vanwege een snoeihard rapport van de Nationale Ombudsman over de hopeloze, foute en slome afhandeling van het Toeslagen Schandaal. Zowel Omtzigt als ombudsman Van Zutphen zijn gelukkig enorme luizen in de pels van zelfgenoegzame politici en wegduikende ambtenaren.

In beide schrijnende situaties zijn de effecten bij kritische burgers dezelfde: verbijstering dat dit allemaal kan. En dat adviezen in rapporten, die zo overduidelijk het bederf en geblunder onderstrepen, meestal in schoonheid sterven. Moet het nog gekker worden? Je zou zeggen, krankzinniger kan niet. En toch gaat het negerende beleid min of meer ‘gewoon’ door. Dat voorlichters hun hypotheek of hoge huur betalen met het loon om bij te dragen aan beeldvorming, ach dat is bekend. De tijd dat voorlichters louter tot doel hadden om het democratisch aanvaarde beleid uit te dragen en toe te lichten, is blijkbaar al lang voorbij. In het toen rokerige en slecht geventileerde perscentrum Nieuwspoort in Den Haag troffen elkaar lang geleden een paar handenvol voorlichters politici en leden van de parlementaire pers.

De praktijk toen: een praatje hier, een glaasje daar. Af en toe een uitwisseling van vertrouwelijkheden binnen de code van Nieuwspoort. Ging een voorlichter in de jaren zeventig en tachtig al te enthousiast een jubelend persbericht opstellen, dan werd dat door collega’s of eindredacteuren op de departementen streng tegengehouden. Geen mannetjes of vrouwtjesmakerij was toen de geldende norm. Inmiddels is de opgefokte ‘beeldvorming’ een vaak besproken onderwerp in de Tweede Kamer. Bizar blijft, dat het grote aantal voorlichters en alle scherpe rapporten over knelpunten de duidelijkheid in de politiek helaas niet bevorderen. Het wantrouwen groeit nog dagelijks bij de kiezers.

Ook schuimbekken door boze oppositie helpt daarbij niet. De coalitie laat de schuimvlokken en kritische tirades over beeldvorming van zich afglijden, terwijl voorlichters achter de schermen, en soms ervoor, met strategische conceptteksten zwaaien voor ‘hun’ bewindslieden of leden van het parlement. Wel pijnlijk, lijkt mij, dat terwijl getobd wordt in het formatieproces, de nationale ombudsman en Omtzigt weer vele vingers leggen op akelig zwakke plekken. Alle voorlichters kunnen dan ook blijkbaar niet voorkomen, dat kiezers zo langzamerhand een droevige indruk krijgen van het politieke werk in Den Haag. Zie ook de recente documentaire ‘Alleen tegen De Staat’ waarin gedupeerden in het Toeslagen Schandaal hun hart luchten Je hart breekt bij het zien en horen. Intussen toont de beeldvorming ons regelmatig excuus roepende, lachende of onverstoorbaar woorden stromende politici.

Schrijver: Freek Berglust
11 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 9 stemmen 491



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
14 oktober 2021
Ja hoor, nu weer actueel en scherp rapport van KPMG over tot nu toe gevoerd beleid Corona. Niet erg best, extra doden door foute taxaties en besluiten. Is deze reeks vermeldingen in diverse rapporten puur negatieve praat over de huidige politiek? Ik vind van niet.
Het is wel treurig, maar fouten worden helaas gemaakt. Het blijft mensenwerk. Toch hebben wij de mond vol van het trekken van lessen uit fouten. Daar lijkt het in politiek Den Haag niet altijd op. Zie onder meer Toeslagen Schandaal. Natuurlijk zijn er zaken goed geregeld in dit land. We zijn gemiddeld genomen rijk en er heerst zeker geen akelige dictatuur. Niettemin zou een deel van de kiezers zich wel eens achter de oren kunnen krabben of hun laatst uitgebrachte stem wel terecht en wijs was.
Naam:
Richard Bahl
Datum:
13 oktober 2021
Het kan inderdaad gekker: gisteren een bikkelhard rapport - ik meen vanuit de vakbond - over de sfeer en de organisatie binnen de Belastingdienst. Er zou - niet echt verbazingwekkend - een sfeer heersen van angst. Ofwel: klagen en signaleren bij ongepaste processen tegen burgers of anderszins melden van problemen bij de uitvoering van wetten? Dat doe je niet, want ofwel je wordt gedegradeerd of via sluipende spelletjes richting exit gemanipuleerd. Altijd weer macaber om te lezen dat een moloch als organisatie zich ook keert tegen de eigen goedwillende en kritische medewerkers. Gevoelige memo's van ambtenaren die de top van een departement of bewindspersoon nooit bereiken? Ik geloof het niet. Aan de top is het helemaal niet eenzaam. Erom heen opereren zwermen medewerkers. En daar weer in een harde kern, welke zowel formele als informele informatie opsnuift, behandelt en strategisch doorgeeft. Ook zijn er recepties en andere openbare sessies, waarbij medewerkers elkaar treffen. Dus het totaal niets weten van kwetsbare items aan de top, lijkt niet erg waarschijnlijk.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
12 oktober 2021
Dan vandaag weer een scherp rapport van een commissie van de Raad van Europa over de blunders en ernstige fouten in de Toeslagen Affaire. Hoe beroerd zowel het Kabinet (opereren ambtenaren, onthouden en manipuleren van informatie) als de Tweede Kamer (slecht opgelet bij uitvoerbaarheid van wetgeving) krijgen ervan langs. Ja, we zijn wellicht in de ogen van sommigen een 'onwijs gaaf land'. Dat klopt vergeleken met vele ontwikkelingslanden. En we blijken vandaag ook nog tot de drie rijkste te behoren. Hoera, alles goed. Niet dus.
De onrechtvaardigheden en de groeiende groep werkende armen staan haaks op de toevoeging 'gaaf'. Dat mag en kan allemaal veel beter. Gelukkig krijgen we een frisse coalitie met baanbrekende plannen om er voor meer mensen een 'gaaf' land van te maken. Of toch niet?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)