Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2007

Doemdenken

dagcolumn
3.0 met 4 stemmen 337
U hoorde of las het onlangs in de media: Paul Schnabel van het SCP vindt dat Nederland moet ophouden met doemdenken. We moeten ons ook concentreren op wat er in dit land allemaal goed gaat. Doemdenken maakt mensen fatalistisch en ontevreden. Hij is wel eens jaloers op het ongebreidelde optimisme van de Amerikanen.
Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. De tientallen lezersreacties op de site van Trouw liegen er in elk geval niet om. Maar ik voel mij door de heer Schnabel aangesproken en geef…
de Columniks31 december 2007Lees meer…

Waarom het koningshuis moet blijven

dagcolumn
1.6 met 15 stemmen 1.828
Wilders is weer eens in zijn wiek geschoten. Nu door de kerstboodschap van de koningin. Hij ziet de boodschap als een aanval op zijn PVV.
En nu heeft Wilders dus een volgend slachtoffer voor zijn populistische aanvallen. Onze koningin. Ze moet aan de kant worden gezet. Ze mag niet langer samen met het kabinet de regering vormen. Haar belangrijkste gereedschap? Een schaar. Om lintjes door te knippen.
Wilders wil daarmee de bijl aan de wortels van ons oer Hollandse koningshuis leggen. Een huis…
Happyturf30 december 2007Lees meer…

Wat eten we volgend jaar?

dagcolumn
3.0 met 7 stemmen 790
Zullen we in 2008 alle landbouwsubsidies afschaffen? Waarom? Dankzij steun uit de staatskas zijn Europese boeren in staat om hun in eigen land onverkoopbare etenswaren te dumpen in bijvoorbeeld Senegal. Daardoor ontstaat de bizarre situatie dat de halve wereld overgevlogen (of gevaren) voedsel de Afrikaanse boeren werkeloos maakt, omdat die niet kunnen concurreren tegen gesubsidieerd eten.
Een vrij absurde gedachte: Nederlandse kip goedkoper in Afrika dan bij Appie. En we doen nog meer rare…

Sjoelen

dagcolumn
4.1 met 10 stemmen 559
Van harte gefeliciteerd, je hebt de Kerstdagen doorstaan en nu moet je alleen nog maar de oudejaarsavond zien door te komen, om daarna met frisse tegenzin te beginnen aan 2008. Misschien dat je tussendoor nog even tijd vindt om de oude gegevens uit je agenda van 2007 over te nemen in de agenda van 2008 en dan ben je er helemaal klaar voor. Nee, niet aarzelen, ook de verjaardag van tante Truus noteren, ook al vind je haar een oude zeurkous!

2008, wat zal het ons brengen, nee, niet de…

Overpeinzingen

dagcolumn
1.7 met 10 stemmen 575
Als u dit leest is kerst net voorbij. Vlak daarvoor was het de kortste dag van het jaar, de dagen lengen dus alweer. Maar voorlopig merk je er nog niet veel van. Ook na de kerst zijn de dagen nog donker genoeg. Met al die donkerte kom ik altijd in een andere stemming dan normaal. Als je dan ook nog vrij bent, dan is er alle ruimte om wat dingen te overpeinzen.
Niet zozeer hele concrete dingen. Meer lekker zitten met een warm drankje en het leven een beetje overdenken. Waar ben ik blij mee? Wat…

Botoxbon in kerstpakket

dagcolumn
3.3 met 7 stemmen 499
Geen flesje bordeaux of knapperige banketstaaf in het kerstpakket voor het personeel van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp, wel een waardebon voor een kliniek voor plastische chirurgie.
De bon is goed voor een laserbehandeling aan de ogen, het bijwerken van de bikinilijn, tanden bleken of om wat rimpeltjes laten wegspuiten. (De Stentor, 14-12-2007)
Ik heb besloten om te verrimpelen. Ja, te verrimpelen. De fronzen, de lachrimpels, de denktrekken, alles mag bij mij zijn gang gaan. Mijn gezicht…
Happyturf23 december 2007Lees meer…

Door het ijs gezakt

dagcolumn
4.0 met 7 stemmen 411
Strenge winters en Elfstedentocht horen bij vroeger en daar ik van vroeger ben, zou ik erover moeten kunnen meepraten. Niet over strenge winters, dat is toch meer iets van kinderboeken met plaatjes van Anton Pieck. De Elfstedentocht is een ander verhaal. Daar heb ik er in mijn leven drie van meegemaakt. De eerste was in 1985 - ik had er toen al 19 kwakkelwinters op zitten - en alsof de nieuwe ijstijd was aangebroken, werd er in 1986 weer een verreden. Daarna was het dik 10 jaar wachten. Maar…

Oproep van een oliebol

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 288
In de Middeleeuwen werd tussen Sint Maarten en Kerst gevast om de voor de lange winter aangelegde voorraad te sparen. Van 26 december tot 6 januari werd er gefeest, gedronken en gegeten. Daarbij gingen oliekoeken en Germaanse godenleer van buik tot hand.
Ik kwam echter pas in de 19e eeuw op tafel kijken en werd al gauw een traditionele lekkernij rond Oud&Nieuw. Later werd ik ook nog eens beroemd als scheldwoord voor iemand die iets niet begreep en als voorwerp om mee naar zijn hoofd te…
de Columniks21 december 2007Lees meer…

Analyse

dagcolumn
4.6 met 9 stemmen 568
Trouwe lezers van mijn stukjes en andere verstandige mensen weten al dat ik een uitstekend ochtendblad lees: Trouw. Mijn lijfblad verraste mij afgelopen maandag 17 december aangenaam met een heel bijzondere voorpagina. Geen chocoladelettergrote nieuwsfeiten, geen journalistieke informatie over de mislukte klimaattop op Bali, nee, Trouw gaf zijn voetbalredacteur (Henk Hoijtink) volop de ruimte om de voorpagina te vullen: “Directeur KNVB plaatst het voetbal boven de wet”.
En ik moet zeggen,…

Denken als een opgeruimd persoon

dagcolumn
1.0 met 8 stemmen 517
Een tijdje geleden las ik een artikel in Psychologie Magazine over een methode om af te vallen. De methode was Amerikaans, dus je moest overal briefjes ophangen met de regels die je moest volgen. Eén van de uitgangspunten was dat je moest leren denken als een slank persoon.
Sindsdien vraag ik me af of dat ook zou werken met opruimen. Denkt een opgeruimd iemand anders dan een niet-opgeruimd iemand? En wat is dan het verschil.
Ik denk zeker dat het uitmaakt hoe je over opruimen denkt. Dus begon…