Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2007

Doemdenken

dagcolumn
3.0 met 4 stemmen 342
U hoorde of las het onlangs in de media: Paul Schnabel van het SCP vindt dat Nederland moet ophouden met doemdenken. We moeten ons ook concentreren op wat er in dit land allemaal goed gaat. Doemdenken maakt mensen fatalistisch en ontevreden. Hij is wel eens jaloers op het ongebreidelde optimisme van de Amerikanen.
Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. De tientallen lezersreacties op de site van Trouw liegen er in elk geval niet om. Maar ik voel mij door de heer Schnabel aangesproken en geef…
de Columniks31 december 2007Lees meer…

Waarom het koningshuis moet blijven

dagcolumn
1.6 met 15 stemmen 1.833
Wilders is weer eens in zijn wiek geschoten. Nu door de kerstboodschap van de koningin. Hij ziet de boodschap als een aanval op zijn PVV.
En nu heeft Wilders dus een volgend slachtoffer voor zijn populistische aanvallen. Onze koningin. Ze moet aan de kant worden gezet. Ze mag niet langer samen met het kabinet de regering vormen. Haar belangrijkste gereedschap? Een schaar. Om lintjes door te knippen.
Wilders wil daarmee de bijl aan de wortels van ons oer Hollandse koningshuis leggen. Een huis…
Happyturf30 december 2007Lees meer…

Wat eten we volgend jaar?

dagcolumn
3.0 met 7 stemmen 793
Zullen we in 2008 alle landbouwsubsidies afschaffen? Waarom? Dankzij steun uit de staatskas zijn Europese boeren in staat om hun in eigen land onverkoopbare etenswaren te dumpen in bijvoorbeeld Senegal. Daardoor ontstaat de bizarre situatie dat de halve wereld overgevlogen (of gevaren) voedsel de Afrikaanse boeren werkeloos maakt, omdat die niet kunnen concurreren tegen gesubsidieerd eten.
Een vrij absurde gedachte: Nederlandse kip goedkoper in Afrika dan bij Appie. En we doen nog meer rare…

Sjoelen

dagcolumn
4.1 met 10 stemmen 563
Van harte gefeliciteerd, je hebt de Kerstdagen doorstaan en nu moet je alleen nog maar de oudejaarsavond zien door te komen, om daarna met frisse tegenzin te beginnen aan 2008. Misschien dat je tussendoor nog even tijd vindt om de oude gegevens uit je agenda van 2007 over te nemen in de agenda van 2008 en dan ben je er helemaal klaar voor. Nee, niet aarzelen, ook de verjaardag van tante Truus noteren, ook al vind je haar een oude zeurkous!

2008, wat zal het ons brengen, nee, niet de…

Overpeinzingen

dagcolumn
1.7 met 10 stemmen 579
Als u dit leest is kerst net voorbij. Vlak daarvoor was het de kortste dag van het jaar, de dagen lengen dus alweer. Maar voorlopig merk je er nog niet veel van. Ook na de kerst zijn de dagen nog donker genoeg. Met al die donkerte kom ik altijd in een andere stemming dan normaal. Als je dan ook nog vrij bent, dan is er alle ruimte om wat dingen te overpeinzen.
Niet zozeer hele concrete dingen. Meer lekker zitten met een warm drankje en het leven een beetje overdenken. Waar ben ik blij mee? Wat…

Botoxbon in kerstpakket

dagcolumn
3.3 met 7 stemmen 502
Geen flesje bordeaux of knapperige banketstaaf in het kerstpakket voor het personeel van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp, wel een waardebon voor een kliniek voor plastische chirurgie.
De bon is goed voor een laserbehandeling aan de ogen, het bijwerken van de bikinilijn, tanden bleken of om wat rimpeltjes laten wegspuiten. (De Stentor, 14-12-2007)
Ik heb besloten om te verrimpelen. Ja, te verrimpelen. De fronzen, de lachrimpels, de denktrekken, alles mag bij mij zijn gang gaan. Mijn gezicht…
Happyturf23 december 2007Lees meer…

Door het ijs gezakt

dagcolumn
4.0 met 7 stemmen 414
Strenge winters en Elfstedentocht horen bij vroeger en daar ik van vroeger ben, zou ik erover moeten kunnen meepraten. Niet over strenge winters, dat is toch meer iets van kinderboeken met plaatjes van Anton Pieck. De Elfstedentocht is een ander verhaal. Daar heb ik er in mijn leven drie van meegemaakt. De eerste was in 1985 - ik had er toen al 19 kwakkelwinters op zitten - en alsof de nieuwe ijstijd was aangebroken, werd er in 1986 weer een verreden. Daarna was het dik 10 jaar wachten. Maar…

Oproep van een oliebol

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 292
In de Middeleeuwen werd tussen Sint Maarten en Kerst gevast om de voor de lange winter aangelegde voorraad te sparen. Van 26 december tot 6 januari werd er gefeest, gedronken en gegeten. Daarbij gingen oliekoeken en Germaanse godenleer van buik tot hand.
Ik kwam echter pas in de 19e eeuw op tafel kijken en werd al gauw een traditionele lekkernij rond Oud&Nieuw. Later werd ik ook nog eens beroemd als scheldwoord voor iemand die iets niet begreep en als voorwerp om mee naar zijn hoofd te…
de Columniks21 december 2007Lees meer…

Analyse

dagcolumn
4.6 met 9 stemmen 573
Trouwe lezers van mijn stukjes en andere verstandige mensen weten al dat ik een uitstekend ochtendblad lees: Trouw. Mijn lijfblad verraste mij afgelopen maandag 17 december aangenaam met een heel bijzondere voorpagina. Geen chocoladelettergrote nieuwsfeiten, geen journalistieke informatie over de mislukte klimaattop op Bali, nee, Trouw gaf zijn voetbalredacteur (Henk Hoijtink) volop de ruimte om de voorpagina te vullen: “Directeur KNVB plaatst het voetbal boven de wet”.
En ik moet zeggen,…

Denken als een opgeruimd persoon

dagcolumn
1.0 met 8 stemmen 520
Een tijdje geleden las ik een artikel in Psychologie Magazine over een methode om af te vallen. De methode was Amerikaans, dus je moest overal briefjes ophangen met de regels die je moest volgen. Eén van de uitgangspunten was dat je moest leren denken als een slank persoon.
Sindsdien vraag ik me af of dat ook zou werken met opruimen. Denkt een opgeruimd iemand anders dan een niet-opgeruimd iemand? En wat is dan het verschil.
Ik denk zeker dat het uitmaakt hoe je over opruimen denkt. Dus begon…

k

dagcolumn
2.3 met 7 stemmen 803
Kerst staat voor de deur, dus doe ik snel open. Je zult maar Kerst heten in deze tijd, maar de postbode is het gelukt. Tenminste... haar man heet Kerst. Eh.. Koos Kerst. Oké dan.. Zij heeft een doos in haar hand die niet door de brievenbus kan. In de doos zit een zogenaamde lichtslang. Die zag ik in een krant staan en het leek me wel geestig. De slang dient over het hele plafond te worden verdeeld zodat een optimaal "lichtrendement" kan worden gegenereerd. Ja, echt! Zo stond het in de…
p19 december 2007Lees meer…

Een kwestie van kiezen

dagcolumn
3.6 met 16 stemmen 1.411
Het was een waterkoude woensdagavond. Twee ouden van dagen, een man en een vrouw, betraden de stationsrestauratie op Utrecht Centraal. De schuifdeur was maar heel even open geweest. Toch brachten ze aardig wat tocht mee, deze bezoekers. Ze gingen zitten aan een tafeltje bij het raam. Hun jassen bleven aan, een verkoudheid had je zo te pakken. Als het al geen longontsteking was.
De vrouw praatte hard, en ook nog eens bijna aan één stuk door. Af en toe mocht de man wat zeggen. Toen de bekende…
Quirijn Metz18 december 2007Lees meer…

Nederlander claimt Noordpool

dagcolumn
3.6 met 7 stemmen 419
De 43-jarige Harald van Reenen heeft als eerste particulier de Noordpool geclaimd. (De Stentor, 13-12-2007)
Eerst had je ons koloniale verleden met de uitbuitende VOC. Het handelspact dat ons de Gouden Eeuw bezorgde en de minder fortuinlijke zwarte, rode en gele mens de slavernij en armoede. Met die Gouden Eeuw was de basis gelegd voor het op een beschaafde manier uitbuiten van alweer die verre medeaardbewoner. Goedkope grondstoffen en arbeid zorgden en zorgen nog steeds voor weelde in ons…
Happyturf16 december 2007Lees meer…

Identiteit

dagcolumn
4.2 met 8 stemmen 576
Eerbiediging van de nationale identiteit is in het Verdrag van Maastricht (1992) tot een te respecteren fenomeen verklaard. De vraag hierbij is wat een natie traditioneel onderscheidt van andere naties. Bestaat er wel zoiets als een nationale identiteit? Nou, vooruit, omdat jullie er allemaal om blijven zeuren, ik ga op zoek naar mijn identiteit. Helpen jullie mee met die zoektocht? Laat je daarbij vooral niet afleiden door Maxima en Ella van de Wijken.
Even, voor de juiste context:…

Terugkijken

dagcolumn
1.8 met 9 stemmen 515
Het is december en de neiging om terug te kijken wordt met de dag sterker. Niks mis mee om deze tijd van het jaar, vind ik altijd. Ik probeer dat altijd wel op een positieve manier te doen. Natuurlijk, de nare dingen mogen ook aandacht hebben, ik negeer ze zeker niet.
Maar waar ik altijd veel aan heb is een lijst van successen van het afgelopen jaar, de dingen die wel goed zijn gegaan. Ik zet er altijd minstens 50 op de lijst. Dat lijkt veel, maar als je eenmaal bezig bent dan heb je er zo 50…

100 maagden

dagcolumn
4.2 met 8 stemmen 733
Een mooie vrouw heb je nooit alleen. Zo moet ik mijn geliefde delen met nogal wat andere mannen, waaronder Henry Miller, Ramses Shaffy, Martin Simek, Seal en Antoine Bodard. Tot vorige week hoorde daar ook James Blunt bij. De troubadour die in de zomer van 2005 met het lijzige Beautiful (‘You're beautiful. You're beautiful. You're beautiful, it’s true’) vanuit het niets een wereldberoemde popster werd.
James is van zijn voetstuk gedonderd omdat een niet al te betrouwbare bron het bericht…

De Spijker

dagcolumn
2.3 met 9 stemmen 1.402
Adri van Tiggelen. Het zou je fietsenmaker kunnen zijn, zo'n degelijke bij wie je 'm op dezelfde dag tegen vijven kunt komen ophalen. Adri van Tiggelen. Een voornaam (zonder 'e') en een achternaam (met dubbel 'g') die staan als een huis – niks meer aan veranderen. Adri van Tiggelen. Proef het drie keer op je tong en je zit in een jongensboek, ergens ver weg.
Adri van Tiggelen. Misschien wel de meest onopvallende speler van Oranje op het Europees kampioenschap voetbal in 1988, weet u nog?…
Quirijn Metz11 december 2007Lees meer…

Knut heeft gesproken!

dagcolumn
3.0 met 8 stemmen 555
Knut is één jaar geworden. Een jaar geleden was hij nog een zielig hoopje ijsbeer. Zijn moeder had hem verstoten. Maar gelukkig is de status van een dier in onze samenleving inmiddels fiks opgewaardeerd. Vooral de status van beesten die in de belangstelling staan. Zielige beestjes zijn hot. Knut voer er wel bij. Als publieke lieveling werd het van nature al wollige beestje ook nog eens in de watten gelegd.
Zijn verzorger speelde zelfs slaapliedjes voor hem. Natuurlijk wel slaapliedjes die bij…
Happyturf9 december 2007Lees meer…

Te laat

dagcolumn
4.2 met 13 stemmen 536
Afgelopen week moest ik mij melden bij mijn huisarts, nee, niets ernstigs, gewoon even mijn bloedruk laten meten. Onze dokter is tegenwoordig onderdeel van een Eerstelijns Centrum, van kleine zelfstandige naar partner in een grote maatschap, ja, dat vond hij zelf een hele stap. Nou, ik ook, in plaats van de intieme wachtkamer betrad ik een hal met verwijsborden, naar de onderdelen van deze medische fabriek.
Zorgverzekeraar Menzis liet in ronkende bewoordingen weten apetrots te zijn:…

Ondertussen in de trein..

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 405
Waarom staan we stil conducteur?
Ach meneer, nieuw grind, lekke bielzen, eikels op het spoor, depressieve bovenleiding, u zegt het maar.
Pardon?
Ja, ons wordt niks verteld, Pro Rail is bezig met onderhoud en het treinschema is over de kop, voor ons ook steeds een gok waar we terechtkomen.…
trawant6 december 2007Lees meer…