Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2007, week 39

Lof voor mekkerende moeders

dagcolumn
3.9 met 12 stemmen 522
Moeders van nu willen alles. En als ze niet willen, dan moeten ze toch. En dat allemaal zonder schuldgevoel. Als ik de editorial van Lof-hoofdredacteur Jolanda Holwerda tenminste goed begrijp.
Even voorstellen: Holwerda is ex-communicatiemedewerker bij KPN en moeder plus hoofdredacteur van de nieuwe glossy Lof, een tijdschrift voor werkende moeders met ambitie.
Waarom toch, mevrouw Holwerda?
'Dapper en gedreven doen werkende vrouwen hun best alle werelden te verenigen. Hun carrières,…

Help!!!

dagcolumn
4.3 met 10 stemmen 607
Ongeveer een half jaar geleden schreef ik op deze plaats een column over de wereldberoemde Galatabrug in Istanbul. Een mooie brug, met een schitterende historie, hoewel de huidige brug dateert uit 1994, omdat de vorige door brand werd verwoest. Die Turken zijn zo dom nog niet - zij wachten niet tot hun bruggen door metaal- of andere moeheid in elkaar donderen - een fikkie is genoeg.
In ons land is dat anders, want Martinus Nijhoff ging nog naar “Bommel om de brug te zien”, maar hij zou…

Foto van vroeger

dagcolumn
1.5 met 2 stemmen 1.110
'Nog geen interesse in digitale fotografie?' werd me laatst gevraagd, toen ik op een grote weide een in de verte grazend beest probeerde vast te leggen met mijn kleine handpalm-Olympusje-gewoon-met-een-rolletje. Eigenlijk ben ik er wel aan toe. Als ik een jaar of tien geleden al was overgegaan op een digitale fotocamera, had ik nu geen tassen vol mapjes met foto's en negatieven gehad waarvan ik niet weet waar ik ze moet laten en hoe ik ze moet rangschikken.
Maar stel nou dat ik er een koop...…

Bang

dagcolumn
3.7 met 11 stemmen 625
Laten we eens wat relativerends zeggen over terrorisme: heel erg levensbedreigend is het niet. Deze eeuw vielen er wereldwijd jaarlijks zo’n 3700 doden door terroristische daden tegen 15 miljoen slachtoffers van hart- en vaatziekten en 1,4 miljoen verkeersdoden.
Ons eigen bange landje heeft nog veel minder te duchten van de onzichtbare vijand. Er is niet eens een aparte statistiek voor. De kans om omgelegd te worden (zonder naar het motief te kijken) is 0,13%. Het merendeel in deze categorie…

Feest der bezorging

dagcolumn
1.4 met 7 stemmen 781
De brievenbus kleppert. Post van TNT Post zelf: 'enthousiaste postbezorgers gezocht'... Besmuikt lachje. Waarom zouden postbodes, zoals ik ze heel ouderwets blijf noemen, enthousiast moeten zijn? Maakt dat ze tot betere bezorgers? En tegen wie moeten ze dan enthousiast doen; ze werken toch in hun eentje?
Dan de functie-eisen. De ideale postbode is 16 jaar of ouder, beheerst de Nederlandse taal, kan zelfstandig werken, weet van aanpakken en gaat fysiek zwaar werk niet uit de weg én is in het…