Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2007, week 47

Ondertussen in de fietsenstalling

dagcolumn
1.5 met 2 stemmen 258
‘Tring..’
Met Trawant..
Spreek ik met de Heer Trawant..?
Dat zei ik……
trawant30 november 2007Lees meer…

Scholierenprotest

dagcolumn
4.2 met 12 stemmen 467
Afgelopen maandag had ik mijn kleindochter van dertien aan de telefoon. Ik vroeg natuurlijk of ze nog mee had gedaan aan de demonstraties van de scholieren. Het was immers wereldnieuws, dit scholierenprotest. Nee, het waren geen studentenrellen, tegenwoordig weten de media gelukkig het onderscheid te maken tussen scholieren en studenten. Nog even voor de duidelijkheid: scholieren zijn vooral aan het puberen en (soms) bezig met leren en studenten willen in hun spaarzame vrije tijd nog wel eens…

Jager en verzamelaar

dagcolumn
1.6 met 7 stemmen 312
De mens is van oorsprong een jager en verzamelaar. We jaagden op mammoeten en ander wild en we verzamelden noten, bessen en andere vruchten. Dat doen we dus van nature.
Tegenwoordig is dat wat lastiger, met al dat asfalt, maar we moeten toch dat instinct kwijt. Dus worden we koopjesjagers en verzamelen we spulletjes. Dat gaat dan mooi samen, het één volgt geheel automatisch uit het ander. Omdat we veel willen jagen komt ons huis lekker vol te staan en omdat we verzamelaars zijn, komen we ook…

Vol verwachting klopt Ons hart

dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 317
Of ik blij ben met mijn baan? Nou, wat dacht u zelf? Slimme Hollanders pakken het goed aan: als het hier pestpokkenweer is, zitten zij lekker op hun luie reet in Spanje. Dan eten ze patat bij “Kroketje van Edje” (met romantisch uitzicht op de Middellandse Zee), en luisteren in de kroeg naar André Hazes. En ik? Juist als in Holland de blaadjes van de bomen zijn gemieterd, stap ik op een roestige oude sleepboot om af te reizen richting spruitjeswalm.
Aan boord een enorme hoeveelheid…

Onderussen in Middelburg

dagcolumn
1.8 met 4 stemmen 289
‘Politie Middelburg, met IJzermans..’..
Ja meneer IJzermans met Trawant van Nederlands.nl..
Ik wilde u wat vragen over die demonstr..’
‘Ja.. fantastisch hè..’..…
trawant28 november 2007Lees meer…

Makkers staakt uw wild geraas

dagcolumn
4.2 met 11 stemmen 594
Op het stadhuisplein is het een drukte van belang. Zoveel blauw op straat zag ik nog nooit. De mobiele eenheid heeft met een colonne bussen de brug afgezet. Agenten blokkeren de overige toegangswegen. In een geblindeerde wagen blaft een hond. Een gewone maandagmorgen in Leiden. Het is guur en de schaarse winkelaars verbergen hun hoofd achter sjaal of kraag. De koffieboer is zijn ramen aan het soppen. Trage druipsporen eierstruif zoeken hun weg richting vensterbank.
Uit de steeg aan de overkant…

Ken nie weg

dagcolumn
3.5 met 2 stemmen 426
De bruine kroeg sterft uit. Komt door de dure euro, veranderingen in de wijk en de opmars van de televisie. Zeggen ze. Dat is goed mogelijk, ik zou niet weten waar het anders aan ligt. Langzaam maar zeker verdwijnen stamcafés uit het straatbeeld. Waren het er in 1985 nog ruim negenhonderd, nu zijn het er niet meer dan zevenhonderd. Is er dan niets meer heilig?
Kennelijk niet, want ik begrijp dat zelfs De Schouw aan de Witte de Withstraat in Rotterdam met sluiting wordt bedreigd. Mijn 'eigen'…
Quirijn Metz27 november 2007Lees meer…

Het leven van een tiener: een paradijselijke hel

dagcolumn
1.4 met 5 stemmen 209
Wie ooit beweerde dat tieners in een paradijs leven, hebben nooit minder gelijk gehad…
Natuurlijk zijn er mensen, jongeren, tieners die zonder enige complexen of slechte gebeurtenis opgroeien tot volwaardige volwassenen. En natuurlijk vertellen zij honderduit over hoe perfect hun leventje wel niet is.
Maar al diegenen, die mensen al vlug als volkomen blij en volmaakt en weet ik wat bestempelen, moeten beter gaan nadenken.
Vandaag 21/11/2007 was de laatste dag van onze driedaagse met onze klas…
Tine Arets25 november 2007Lees meer…

Kostbare rotzooi

dagcolumn
2.8 met 8 stemmen 306
Het nieuwsitem van deze week: Een schilderij dat bij de vuilnis was gezet, heeft op een veiling in New York ruim een miljoen dollar opgebracht. Een vrouw uit de stad redde het werk vier jaar geleden uit een berg afval op straat.
Ik woon in Apeldoorn en ik moet zeggen dat deze gemeente goed op weg is op het gebied van afvalscheiding. De afvalberg wordt steeds kleiner. Eén keer per week fiets ik met allerhande zakken, zakjes en een kistje naar het inzamelpunt. Een zakje voor lege drankkartons,…
Happyturf25 november 2007Lees meer…