Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2008, week 1

Oud zeer en nieuw flinks

dagcolumn
3.3 met 6 stemmen 472
De Amsterdamse hoofdcommissaris Jelle Kuiper heeft in zijn nieuwjaarstoespraak ‘een stringenter beleid' aangekondigd. De alles-moet-kunnenperiode is wat de Amsterdamse korpschef betreft definitief afgesloten. Het Amsterdamse korps kiest voor ‘een on-Nederlands Zero Tolerance-beleid'.
De Nederlandse politie heeft de naam 'een praatpolitie' te zijn. Bemiddelen en signaleren staan hoog in het blauwe vaandel. Vorige week werd in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld een opmerkelijk omslagpunt…

De gele scooter

dagcolumn
3.9 met 30 stemmen 2.205
“Opa, wil je mij helpen met mijn boekverslag?” Mijn kleindochter Démi weet als geen ander mij te bespelen, want wie kan weerstand bieden aan zo’n dertienjarige schoonheid van ongeveer 1,80 meter. Ik moet op mijn tenen staan als ze mij begroet met een knuffel en een dikke kus. In eerdere columns heb ik wel vaker mijn kleinkinderen ten tonele gevoerd en tot nu toe hebben ze daar geen enkel bezwaar tegen gemaakt, integendeel.
Dit, in tegenstelling tot stukjesschrijver Martin Bril – zijn…

Gelukkige ongelukjes

dagcolumn
1.9 met 9 stemmen 1.627
De lokale zender in Rotterdam zendt elke zondag Bob Ross uit en wij zijn vaste kijkers. Bob Ross is die schilder die beweert dat iedereen kan schilderen. Het is die man met dat rare haar, je hebt ‘m vast wel eens gezien. In programma’s van een half uur laat hij zien hoe het moet, schilderen. Na een half uur is het schilderij klaar. Hij gebruikt kleuren als Pruisisch blauw en sapgroen. Steevast staan er bergen en dennenbomen op het schilderij. Mensen of dieren staan er niet op, dat maakt het…

Mediastilte

dagcolumn
3.0 met 5 stemmen 690
Een kunstenares uit Delft wil een jaar lang niets met de media te maken hebben. Haar plan is in die periode geen kranten of tijdschriften te lezen, geen radio te luisteren, geen televisie te kijken en geen nieuws op internet te volgen. Hoe ik dat weet? Drie keer raden: vernomen uit de media natuurlijk. Het radioprogramma MM-Magazine besteedde maandag aandacht aan dit kunstproject.
Ga d'r maar aan staan, is mijn eerste reactie. In onze informatiesamenleving valt niet aan de media te ontkomen. In…

Burgemeester weigert lintje

dagcolumn
2.8 met 4 stemmen 443
Die Jan Leegwater toch! Ex-burgemeester van beroep. Leegwater? De naam lijkt verdacht veel op Leeghwater. Die vent die ons IJsselmeer heeft leeg gepompt. Het scheelt een “h”.
Maar die “h” heeft onze Jan Leegwater er niet van weerhouden om de ultieme vorm van bronbemaling toe te passen: hij heeft de bodem van zijn ziel drooggelegd! Hiermee biedt hij ons een prachtige kijk op de vreemde menselijke eigenschappen die er zoal te vinden zijn op die modderige bodem.
Want wat blijkt uit de…
Happyturf6 januari 2008Lees meer…