Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2008, week 15

Merk toch hoe sterk

dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 611
Denkt u tijdens het tanken bij Shell nog wel eens aan het olieplatform de Brent Spar of aan Nigeria? De Brent Spar werd niet gedumpt in de oceaan maar ontmanteld. Shell (en vele anderen) hadden buiten de waard gerekend: consumentenwoede. Om de boosheid te beteugelen en het imago te redden liet de koninklijke het plan tot afzinken varen.
Consumentenwoede, de Canadese activiste Naomi Klein rekent erop dat die boosheid uiteindelijk de wereldmerken fataal zal worden; dat consumenten geen lifestyle…

Emancipatie

dagcolumn
5.0 met 1 stemmen 233
Jaren geleden, ik denk dat het ongeveer in 1985 was, werkte ik op een kantoor waar ik uitzicht had op de tuin van de buren. Op een mooie zomerdag zag ik de buurman de luier van de baby verschonen terwijl zijn vrouw er naast zat de krant te lezen.
Toen ik tegen mijn collega's zei dat ik dat eigenlijk maar raar vond, viel iedereen over mij heen. Ik was een ouderwetse zak, die nog nooit van emancipatie had gehoord enzovoort. Daarop zei ik: 'als thuis de wc verstopt is of er is een lekke…

Steek een moslim in de fik

dagcolumn
3.7 met 7 stemmen 411
Even met de moskee gebeld.
“Goedenavond, Oplopers hier. Mag ik de heer Suhayb Salaam even van u? Ja, ik wacht even.” Het duurde geruime tijd, maar ik kreeg de baardaap in kwestie aan de telefoon.
“Zeg, mag ik u een informatieve vraag stellen?” Dat mocht.
“U hebt gezegd dat bijbels het beste verbrand kunnen worden, maar dat mogen wij niet als vijandig of beledigend opvatten?”…

Mistral

dagcolumn
4.5 met 6 stemmen 538
Als je in Zuid-Frankrijk zit, zoals ik de vorige week, dan heb je in principe weinig last van oceaandepressies, de grote boosdoener - volgens Piet Paulusma en zijn kornuiten – voor de weersomstandigheden in onze lage landen. Nee, de wind in het dal van de Rhône waait uit een geheel andere hoek.
Daar hebben ze vaak last van de mistral, een koude wind uit het noorden. De naam mistral zou bedacht zijn door de Romeinen, die er zoveel ontzag voor hadden dat ze hem ‘magistralis’ noemden. In…

Niets doen

dagcolumn
2.7 met 9 stemmen 477
Zoals Harrie Jekkers al zei: goed niets doen valt niet mee. Ik merkte dat ik voortdurend aan het werk was en dat dat ten koste ging van mijn energie. Het dreigde minder leuk te worden, terwijl ik mijn bedrijf juist voor mijn plezier wil doen. En dus hoog tijd om wat meer plezier te hebben.
Om plezier in mijn bedrijf te houden moet ik dan meer dingen puur voor de lol doen en niet omdat het moet. Dat kan ik weer bereiken door meer te ontspannen, af en toe eens lekker niks te doen, op het balkon…

Pleetime

dagcolumn
2.5 met 6 stemmen 536
“Wie heeft er een idee voor een sfeeractie?”
“Ja, ik.”
“Brand los.”
“Ik heb een briljant idee, echt.”…

Het schip van staat

dagcolumn
3.0 met 9 stemmen 389
Onze roerganger Balkenende verbaast zich erover dat in de controverse Hirsch Ballin – Wilders 33% van de kiezers meent dat het kabinet liegt.
Ik verbaas mij erover dat 67% van onze bevolking geloof hecht aan de voorstelling van zaken van de Minister van Justitie.
Uit Wilders’ non-verbale gedrag in het Tweede Kamer-debat bleek dat hij uit het veld geslagen was door de handelwijze van CDA’er Hirsch Ballin. Dit had hij niet verwacht.
Ik zie nog Pim Fortuyn aangeslagen worden in een debat…