Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2008, week 2

Meningnitis

dagcolumn
3.4 met 10 stemmen 508
(Voor Watze, Frank en Alina)
Er was een tijd dat ik precies wist hoe het zat met goed en kwaad. Rechts was fout, links het beste voor met de mens. Geen kernenergie, geen kruisraketten. Allemaal foute boel. Zo vond ik ook dat er veel te veel geld naar defensie ging en dat het hebben van een leger sowieso een daad van agressie was. En dat terwijl de term ‘defensie’ al een hele andere intentie suggereert dan het ministerie van oorlog, zoals het departement vroeger heette.
Heeft vechten in…

Friendly fire?

dagcolumn
4.1 met 14 stemmen 662
Net zoals veel mensen heb ik thuis een open haard. Daar stookte ik, zeker in de donkere wintermaanden, nog wel eens wat in op. De restanten van een Betuwse boomgaard, oude kranten, nooit gepubliceerde gedichten, goede voornemens, kortom, waar een fikkie al niet goed voor is. En dan kon ik al mijmerend naar dat alles verterende vuur zitten kijken, er bleef meestal weinig meer van over dan wat grijze as.

Een open haard is een luxe, een volstrekt overbodige warmtebron, alleen maar geschikt om…

Beloon jezelf - of niet

dagcolumn
1.1 met 8 stemmen 660
Als ik iets vervelends heb gedaan of iets waar ik tegen op zag, dan neem ik daarna vaak even pauze. Even lekker zitten met een boek of de krant. Bij wijze van beloning voor mezelf. Ik adviseer mijn klanten ook vaak om dat te doen: stel jezelf een (kleine) beloning in het vooruitzicht. Op die manier kun je jezelf zover krijgen iets te doen wat je eigenlijk niet wilt.
Mijn innerlijke dialoog gaat dan ongeveer als volgt: ik wil eigenlijk lekker lezen of tv kijken. Als ik nou eerst mijn…

Vriendelijk vuur

dagcolumn
3.8 met 8 stemmen 398
Minister-president,
Welterusten. Slaap maar lekker in uw mooie grote huis. Denk maar niet aan dat verre land waar 'onze jongens' zitten. Eenzaam, ver van huis. Denk vooral niet aan die duizenden doden. Die vergissing laatst met dat 'friendly fire'. En vergeet het vierde van die 10 geboden (die u als goed Christen vast wel kent).
Denk maar niet aan al die jonge frontsoldaten, eenzaam stervend in de verre koude nacht. Laat die bleke pacifistenkliek maar praten. Minister-president, slaap zacht.…

Wat voor beest?

dagcolumn
3.0 met 7 stemmen 686
Het stikt van de mensen. Je hebt ochtendmensen en avondmensen, om maar iets te noemen. (Middagmensen bestaan niet.) Verder zijn er hondenmensen en kattenmensen: je bent of het een of het ander. (Nooit van konijnenmensen gehoord.) Zoals er ook - en daar kan ik me nog wel wat bij voorstellen - een onderscheid wordt aangebracht tussen stadsmensen en dorpsmensen. (Meer smaken zijn er niet.)
Ik vind het allemaal prima: zo veel mensen, zo veel benamingen. Zolang ze mij maar niet ongevraagd indelen.…

Ada als ThomThom

dagcolumn
2.3 met 3 stemmen 347
"Met uitgestoken handen sta ik voor U allen. Die handen zijn nog leeg. Zij dragen nog geen bouwstenen en geen cement voor de vele taken. U allen wil ik vragen mij te helpen mijn grage hoofd en handen te vullen."
Denk nu niet: “Die Happyturf is aan de bedelstaf. Hij is platzak en wil zijn fans via een emotionele tekst geld en goed laten doneren.” Nee, deze tranentrekkende woorden komen uit de hoge hoed van Ada Boerma, nieuwbakken burgemeester van de gemeente Maasdriel. Woorden gesproken…
Happyturf13 januari 2008Lees meer…