Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2008, week 24

Zwart-wit

dagcolumn
1.5 met 2 stemmen 466
De apartheid heeft Zuid-Afrika nooit verlaten. Maar moderne discriminatie heeft vreemde verschijningsvormen. In 2008 zijn de Zuid-Afrikaanse Chinezen de dupe van het zwart-witdenken. Chinezen behoren namelijk volgens de huidige wet tot het blanke deel van de bevolking. Wie langs oude lijnen denkt, zal vermoeden dat ze daarmee nog steeds tot het bevoorrechte deel der natie behoren. Maar dat zien de Chinezen anders.
In het moderne Zuid-Afrika kunnen echte zwarten en Indiërs een beroep doen op…

Een kwestie van talent

dagcolumn
1.2 met 8 stemmen 800
Er lijkt een soort debat gaande over talent. Er zijn zelfs wetenschappers die betwijfelen of talent wel bestaat. En talent is dan iets wat aangeboren is, in plaats van door opvoeding gestimuleerd. Anderen beweren weer dat talent wel degelijk bestaat (zie bijvoorbeeld de NRC van 14 juni 2008). Ik dacht dat het oude nature-nurture debat wel een beetje was afgerond (met een gelijkspel), maar blijkbaar woedt het hier nog volop.
Talent, als het bestaat, is in elk geval niet de enige voorspeller van…

Voetbalvrouwen

dagcolumn
4.0 met 13 stemmen 580
Oranje hoed met belletjes doet open.
Enter oranje vest met aanhang.
'Ik had mezelf al een biertje ingeschonken. Jullie ook?'
'Doe mij maar een wijntje.'…

Band

dagcolumn
3.3 met 6 stemmen 1.945
Je hoopt stiekem op een elektrische barbecue of een nieuwe televisie. Oranje after shave was ook mooi geweest, die bestaat vast. Maar wat vinden vaders nu eigenlijk het allerleukste vaderdagcadeau? Precies: uitslapen! En dus mocht papa afgelopen zondag tot zeven uur blijven liggen. Daar stonden een liefdevol samengesteld ontbijt op bed, een lichtelijk abstracte tekening en een zelf uitgekozen armbandje met de tekst 'Liefste papa van de wereld' tegenover. Kun je mij desnoods middenin de nacht…

3- Henk Spaan

dagcolumn
3.4 met 10 stemmen 472
In sommige kranten kom ik af en toe het verouderde hoofd van de jonge dichter Henk Spaan
‘De dichter dicht niet
maar opent verre verschieten
b.v. van tientallen vrouwen…